Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Uz nekoliko saveta i tri recepta sa jagodama, ulepšaćete sebi prolećno/letnje dane. Ali, pre svega, učinićete ih ukusnijim!
Kako postupati sa jagodama
Kada birate jagode, izbegavajte one preterano velike i sa zelenkastim vrhom.
Obavezno proverite sve jagode kada dođete kući, jer je dovoljno da jedna bude trula, pa da se i ostale brzo pokvare.
Ako jagode nećete odmah iskoristiti, očistite ih, prepolovite, i zamrznite.
Za one koji vole da jedu samo jagode, savet je da ih ipak konzumiraju uz malo šećera ili meda. Naravno, biće odlične i u pratnji domaćeg umućenog šlaga.
Frosé
Počinjemo prvo sa jednim osvežavajućim pićencetom, koje će definitivno obeležiti ovo leto. Postoje mnoge verzije koktela sa jagodama, ali pošto većina ljudi voli lagano rosé vino, posebno će biti oduševljeni njegovom zamrznutom verzijom u pratnji jagoda. Inače naziv i potiče od spajanja reči frozen i rosé.
Sastojci
- 1 flaša kvalitetnog rosé vina
- 300 g svežih jagoda
- 50 g šećera
- 1 limun
Priprema
Sadržaj cele flaše rosé-a prespite u metalnu posudu, poslužiće i ona za pečenje, a zatim je preko noći odložite u zamrzivač. Sledećeg dana, očistite jagode od peteljki, pa ih iseckajte. Pomešajte jagode sa šećerom, a onda ih ostavite 30 minuta kako bi pustile sokove. U blender ubacite komade zamrznutog rosé vina, jagode, i sveže isceđen sok od jednog limuna. Kada se sve lepo sjedini, i rosé bude samleven na ledene komadiće, odmah prespite u čaše i poslužite vaš frosé.
Salata sa jagodama, čeri paradajzom i potočarkom
Lepota jagoda jeste u tome što ih ne morate koristiti isključivo za slatke recepte, već i za one slankaste. Zato obavezno isprobajte ovu interesantnu salatu.
Sastojci za salatu
- 300 g jagoda
- 250 g raznobojnog čeri paradajza
- 100 g potočarke
Sastojci za dresing
- 1 kašičica crvenog bibera u zrnu
- 2 jagode
- ½ kašičice meda
- ½ kašičice soka od limuna
- 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
- so po ukusu
Priprema
Prvo napravite dresing tako što ćete zrna crvenog bibera ugrejati u tiganju na 2 minuta. U avanu istucajte biber, a zatim dodajte jagode, pa zajedno izgnječite. Pomešajte med i sok od limuna u činijici, dodajte biber i jagode, a zatim, sve vreme mešajući, polako sipajte ulje. Na kraju posolite dresing po želji. Na veliki tanjir rasporedite jagode isečene na četvrtine, prepolovljene čeri paradajze, i listiće potočarke. Salatu lepo prelijte dresingom, pa iznesite na sto.
Sladoled od jagode i pomorandže sa komadićima čokolade
Ko bi mogao da odoli kombinaciji jagoda, pomorandže, i čokolade? Odgovor je –niko, posebno ako dolaze zajedno u formi kremastog sladoleda. Ono što dodatno izdvaja ovaj recept, jeste što se koristi kokosovo mleko, pa u sladoledu mogu uživate vegani i vegetarijanci.
Sastojci
- 300 g jagoda
- 2 konzerve kokosovog mleka
- ½ pomorandže
- 1 kašičica narendane kore pomorandže
- ¼ šolje agava sirupa
- ½ šolje crne čokolade u komadićima
Priprema
U blender ubacite očišćene i isečene jagode, kokosovo mleko, sok od pola pomorandže, koru od pomorandže, i agava sirup. Pošto sve bude lepo sjedinjeno, prebacite sadržaj iz blendera u činiju, dodajte komadiće crne čokolade, pa promešajte. Prebacite sladoled u aparat za mućenje sladoleda, a ako ga nemate, onda ravnomerno rasporedite u četvrtastu plastičnu činiju sa poklopcem, pa je zatim odložite u zamrzivač na 24 časa pre posluživanja.
Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk, www.jcookingodyssey.com i www.joyfulhealthyeats.com