• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Isidora Spasić
02.05.2020. 3 Mins Read Recepti

Uz nekoliko saveta i tri recepta sa jagodama, ulepšaćete sebi prolećno/letnje dane. Ali, pre svega, učinićete ih ukusnijim!

Foto: www.mommyshomecooking.com

Kako postupati sa jagodama

Kada birate jagode, izbegavajte one preterano velike i sa zelenkastim vrhom.

Povezani članci

Taste Atlas objavio listu najboljih jela i kuhinja na svetu u 2022: Evo gde je srpska pljeskavica

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Obavezno proverite sve jagode kada dođete kući, jer je dovoljno da jedna bude trula, pa da se i ostale brzo pokvare.

Ako jagode nećete odmah iskoristiti, očistite ih, prepolovite, i zamrznite.

Za one koji vole da jedu samo jagode, savet je da ih ipak konzumiraju uz malo šećera ili meda. Naravno, biće odlične i u pratnji domaćeg umućenog šlaga.

Foto: www.almanac.com

Frosé

Počinjemo prvo sa jednim osvežavajućim pićencetom, koje će definitivno obeležiti ovo leto. Postoje mnoge verzije koktela sa jagodama, ali pošto većina ljudi voli lagano rosé vino, posebno će biti oduševljeni njegovom zamrznutom verzijom u pratnji jagoda. Inače naziv i potiče od spajanja reči frozen i rosé.

Foto: www.kimcrawfordwines.com

Sastojci

  • 1 flaša kvalitetnog rosé vina
  • 300 g svežih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 limun

Priprema

Sadržaj cele flaše rosé-a prespite u metalnu posudu, poslužiće i ona za pečenje, a zatim je preko noći odložite u zamrzivač. Sledećeg dana, očistite jagode od peteljki, pa ih iseckajte. Pomešajte jagode sa šećerom, a onda ih ostavite 30 minuta kako bi pustile sokove. U blender ubacite komade zamrznutog rosé vina, jagode, i sveže isceđen sok od jednog limuna. Kada se sve lepo sjedini, i rosé bude samleven na ledene komadiće, odmah prespite u čaše i poslužite vaš frosé.

Foto: www.realfood.tesco.com

Salata sa jagodama, čeri paradajzom i potočarkom

Lepota jagoda jeste u tome što ih ne morate koristiti isključivo za slatke recepte, već i za one slankaste. Zato obavezno isprobajte ovu interesantnu salatu.

Foto: www.pinterest.com

Sastojci za salatu

  • 300 g jagoda
  • 250 g raznobojnog čeri paradajza
  • 100 g potočarke

Sastojci za dresing

  • 1 kašičica crvenog bibera u zrnu
  • 2 jagode
  • ½ kašičice meda
  • ½ kašičice soka od limuna
  • 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema

Prvo napravite dresing tako što ćete zrna crvenog bibera ugrejati u tiganju na 2 minuta. U avanu istucajte biber, a zatim dodajte jagode, pa zajedno izgnječite. Pomešajte med i sok od limuna u činijici, dodajte biber i jagode, a zatim, sve vreme mešajući, polako sipajte ulje. Na kraju posolite dresing po želji. Na veliki tanjir rasporedite jagode isečene na četvrtine, prepolovljene čeri paradajze, i listiće potočarke. Salatu lepo prelijte dresingom, pa iznesite na sto.

Foto: www.foodiecrush.com

Sladoled od jagode i pomorandže sa komadićima čokolade

Ko bi mogao da odoli kombinaciji jagoda, pomorandže, i čokolade? Odgovor je –niko, posebno ako dolaze zajedno u formi kremastog sladoleda. Ono što dodatno izdvaja ovaj recept, jeste što se koristi kokosovo mleko, pa u sladoledu mogu uživate vegani i vegetarijanci.

Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Sastojci

  • 300 g jagoda
  • 2 konzerve kokosovog mleka
  • ½ pomorandže
  • 1 kašičica narendane kore pomorandže
  • ¼ šolje agava sirupa
  • ½ šolje crne čokolade u komadićima

Priprema

U blender ubacite očišćene i isečene jagode, kokosovo mleko, sok od pola pomorandže, koru od pomorandže, i agava sirup. Pošto sve bude lepo sjedinjeno, prebacite sadržaj iz blendera u činiju, dodajte komadiće crne čokolade, pa promešajte. Prebacite sladoled u aparat za mućenje sladoleda, a ako ga nemate, onda ravnomerno rasporedite u četvrtastu plastičnu činiju sa poklopcem, pa je zatim odložite u zamrzivač na 24 časa pre posluživanja.

Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk, www.jcookingodyssey.com i www.joyfulhealthyeats.com

Tags:

jagodekoktelletopredloziprolecesalatasavetisladoled

Povezani članci

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Next

Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika

Next
05.05.2020.

Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika

Previews
01.05.2020.

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖