Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

AUTOR: Isidora Spasić 02 May, 2020
Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Uz nekoliko saveta i tri recepta sa jagodama, ulepšaćete sebi prolećno/letnje dane. Ali, pre svega, učinićete ih ukusnijim!

Foto: www.mommyshomecooking.com

Kako postupati sa jagodama

Kada birate jagode, izbegavajte one preterano velike i sa zelenkastim vrhom.

Obavezno proverite sve jagode kada dođete kući, jer je dovoljno da jedna bude trula, pa da se i ostale brzo pokvare.

Ako jagode nećete odmah iskoristiti, očistite ih, prepolovite, i zamrznite.

Za one koji vole da jedu samo jagode, savet je da ih ipak konzumiraju uz malo šećera ili meda. Naravno, biće odlične i u pratnji domaćeg umućenog šlaga.

Foto: www.almanac.com

Frosé

Počinjemo prvo sa jednim osvežavajućim pićencetom, koje će definitivno obeležiti ovo leto. Postoje mnoge verzije koktela sa jagodama, ali pošto većina ljudi voli lagano rosé vino, posebno će biti oduševljeni njegovom zamrznutom verzijom u pratnji jagoda. Inače naziv i potiče od spajanja reči frozen i rosé.

Foto: www.kimcrawfordwines.com

Sastojci

  • 1 flaša kvalitetnog rosé vina
  • 300 g svežih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 limun

Priprema

Sadržaj cele flaše rosé-a prespite u metalnu posudu, poslužiće i ona za pečenje, a zatim je preko noći odložite u zamrzivač. Sledećeg dana, očistite jagode od peteljki, pa ih iseckajte. Pomešajte jagode sa šećerom, a onda ih ostavite 30 minuta kako bi pustile sokove. U blender ubacite komade zamrznutog rosé vina, jagode, i sveže isceđen sok od jednog limuna. Kada se sve lepo sjedini, i rosé bude samleven na ledene komadiće, odmah prespite u čaše i poslužite vaš frosé.

Foto: www.realfood.tesco.com

Salata sa jagodama, čeri paradajzom i potočarkom

Lepota jagoda jeste u tome što ih ne morate koristiti isključivo za slatke recepte, već i za one slankaste. Zato obavezno isprobajte ovu interesantnu salatu.

Foto: www.pinterest.com

Sastojci za salatu

  • 300 g jagoda
  • 250 g raznobojnog čeri paradajza
  • 100 g potočarke

Sastojci za dresing

  • 1 kašičica crvenog bibera u zrnu
  • 2 jagode
  • ½ kašičice meda
  • ½ kašičice soka od limuna
  • 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema

Prvo napravite dresing tako što ćete zrna crvenog bibera ugrejati u tiganju na 2 minuta. U avanu istucajte biber, a zatim dodajte jagode, pa zajedno izgnječite. Pomešajte med i sok od limuna u činijici, dodajte biber i jagode, a zatim, sve vreme mešajući, polako sipajte ulje. Na kraju posolite dresing po želji. Na veliki tanjir rasporedite jagode isečene na četvrtine, prepolovljene čeri paradajze, i listiće potočarke. Salatu lepo prelijte dresingom, pa iznesite na sto.

Foto: www.foodiecrush.com

Sladoled od jagode i pomorandže sa komadićima čokolade

Ko bi mogao da odoli kombinaciji jagoda, pomorandže, i čokolade? Odgovor je –niko, posebno ako dolaze zajedno u formi kremastog sladoleda. Ono što dodatno izdvaja ovaj recept, jeste što se koristi kokosovo mleko, pa u sladoledu mogu uživate vegani i vegetarijanci.

Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Sastojci

  • 300 g jagoda
  • 2 konzerve kokosovog mleka
  • ½ pomorandže
  • 1 kašičica narendane kore pomorandže
  • ¼ šolje agava sirupa
  • ½ šolje crne čokolade u komadićima

Priprema

U blender ubacite očišćene i isečene jagode, kokosovo mleko, sok od pola pomorandže, koru od pomorandže, i agava sirup. Pošto sve bude lepo sjedinjeno, prebacite sadržaj iz blendera u činiju, dodajte komadiće crne čokolade, pa promešajte. Prebacite sladoled u aparat za mućenje sladoleda, a ako ga nemate, onda ravnomerno rasporedite u četvrtastu plastičnu činiju sa poklopcem, pa je zatim odložite u zamrzivač na 24 časa pre posluživanja.

Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk, www.jcookingodyssey.com i www.joyfulhealthyeats.com

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…