• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Isidora Spasić
02.05.2020. 3 min Recepti

Uz nekoliko saveta i tri recepta sa jagodama, ulepšaćete sebi prolećno/letnje dane. Ali, pre svega, učinićete ih ukusnijim!

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.mommyshomecooking.com

Kako postupati sa jagodama

Kada birate jagode, izbegavajte one preterano velike i sa zelenkastim vrhom.

Obavezno proverite sve jagode kada dođete kući, jer je dovoljno da jedna bude trula, pa da se i ostale brzo pokvare.

Ako jagode nećete odmah iskoristiti, očistite ih, prepolovite, i zamrznite.

Za one koji vole da jedu samo jagode, savet je da ih ipak konzumiraju uz malo šećera ili meda. Naravno, biće odlične i u pratnji domaćeg umućenog šlaga.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.almanac.com

Frosé

Počinjemo prvo sa jednim osvežavajućim pićencetom, koje će definitivno obeležiti ovo leto. Postoje mnoge verzije koktela sa jagodama, ali pošto većina ljudi voli lagano rosé vino, posebno će biti oduševljeni njegovom zamrznutom verzijom u pratnji jagoda. Inače naziv i potiče od spajanja reči frozen i rosé.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.kimcrawfordwines.com

Sastojci

  • 1 flaša kvalitetnog rosé vina
  • 300 g svežih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 limun

Priprema

Sadržaj cele flaše rosé-a prespite u metalnu posudu, poslužiće i ona za pečenje, a zatim je preko noći odložite u zamrzivač. Sledećeg dana, očistite jagode od peteljki, pa ih iseckajte. Pomešajte jagode sa šećerom, a onda ih ostavite 30 minuta kako bi pustile sokove. U blender ubacite komade zamrznutog rosé vina, jagode, i sveže isceđen sok od jednog limuna. Kada se sve lepo sjedini, i rosé bude samleven na ledene komadiće, odmah prespite u čaše i poslužite vaš frosé.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.realfood.tesco.com

Salata sa jagodama, čeri paradajzom i potočarkom

Lepota jagoda jeste u tome što ih ne morate koristiti isključivo za slatke recepte, već i za one slankaste. Zato obavezno isprobajte ovu interesantnu salatu.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.pinterest.com

Sastojci za salatu

  • 300 g jagoda
  • 250 g raznobojnog čeri paradajza
  • 100 g potočarke

Sastojci za dresing

  • 1 kašičica crvenog bibera u zrnu
  • 2 jagode
  • ½ kašičice meda
  • ½ kašičice soka od limuna
  • 3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema

Prvo napravite dresing tako što ćete zrna crvenog bibera ugrejati u tiganju na 2 minuta. U avanu istucajte biber, a zatim dodajte jagode, pa zajedno izgnječite. Pomešajte med i sok od limuna u činijici, dodajte biber i jagode, a zatim, sve vreme mešajući, polako sipajte ulje. Na kraju posolite dresing po želji. Na veliki tanjir rasporedite jagode isečene na četvrtine, prepolovljene čeri paradajze, i listiće potočarke. Salatu lepo prelijte dresingom, pa iznesite na sto.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.foodiecrush.com

Sladoled od jagode i pomorandže sa komadićima čokolade

Ko bi mogao da odoli kombinaciji jagoda, pomorandže, i čokolade? Odgovor je –niko, posebno ako dolaze zajedno u formi kremastog sladoleda. Ono što dodatno izdvaja ovaj recept, jeste što se koristi kokosovo mleko, pa u sladoledu mogu uživate vegani i vegetarijanci.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Sastojci

  • 300 g jagoda
  • 2 konzerve kokosovog mleka
  • ½ pomorandže
  • 1 kašičica narendane kore pomorandže
  • ¼ šolje agava sirupa
  • ½ šolje crne čokolade u komadićima

Priprema

U blender ubacite očišćene i isečene jagode, kokosovo mleko, sok od pola pomorandže, koru od pomorandže, i agava sirup. Pošto sve bude lepo sjedinjeno, prebacite sadržaj iz blendera u činiju, dodajte komadiće crne čokolade, pa promešajte. Prebacite sladoled u aparat za mućenje sladoleda, a ako ga nemate, onda ravnomerno rasporedite u četvrtastu plastičnu činiju sa poklopcem, pa je zatim odložite u zamrzivač na 24 časa pre posluživanja.

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Foto: www.joyfulhealthyeats.com

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk, www.jcookingodyssey.com i www.joyfulhealthyeats.com

Oznake:

jagodekoktelletopredloziprolecesalatasavetisladoled

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja
Prethodni

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika
Sledeći

Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika

Sledeći
Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika
05.05.2020.

Kultni beogradski restoran u novom izdanju – Ponovo radi Klub književnika

Prethodni
01.05.2020.

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖