• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

CityMagazine
01.05.2020. 3 min Gourmet

Crni pasulj je mahunarka koja ima razne zdrave sastojke i može se upotrebiti na različite načine u ishrani. Hranljivi sastojci koji dobijate za njegovu cenu svakako su vredni truda da ga uključite u svoju ishranu na ovaj ili onaj način.

U crnom pasulju se nalazi bogatstvo vlakana, koja su veoma važna za dobro varenje i održavanja stabilnog nivoa šećera u krvi. Zbog toga ima i  manje kalorija, što znači da ćete duže biti siti i da vam može pomoći u održavanju kilaže ili gubitka viška kilograma. Pored toga, crni pasulj sadrži kalcijum, magnezijum i fosfor, koji su zdravi za kosti. U nastavku pročitajte neke od načina za njegovo uključivanje u ishranu.

Umesto krompir pirea

Ako vam je dosadilo da pravite pire isključivo od krompira, možete iskoristiti i crni pasulj. Tako ćete smanjiti unos skroba, a povećati vlakna i proteine. Pire od crnog pasulja može biti zamena i za testenine ili pirinač, zavisno od toga sa čim ga kombinujete, a neki od predloga su uz omlete ili povrće iz vok tiganja.

Kao sastojak burgera

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Zbog svog visokog sadržaja proteina, crni pasulj može poslužiti kao savršen materijal za burger pogodan za vegetarijance, ali i za sve one koji bi da isprobaju nešto drugo osim mlevenog mesa. Ovakvi burgeri imaju manje masti od goveđeg mesa, a spremaju se vrlo lako. Potrebno je da izgnječite pasulj u kašu, dodate prezle, začine i jedno jaje, a potom ih spremite na roštilju ili u pećnici.

Kao tajni dodatak pici

Može se nadugačko i naširoko pisati o tome zašto pica nije zdrava, ali svi znamo da se mnogi sastojci mogu zameniti daleko korisnijim namirnicama. Crni pasulj može biti zamena za šunku ili kulen i tada ide odlično uparen sa paradajzom, avokadom i sirom. Još jedna opcija je da razmažete pire od pasulja umesto pelata kome ćete potom dodati seckani paradajz, sir, kukuruz i grilovanu piletinu za meksičku aromu.

Umešajte ga u smuti

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Smutiji mogu da budu zanimljiv izbor za doručak ili neku vrstu deserta, a dobro je što se u njih možete staviti skoro sve što pomislite. Crni pasulj se uklapa u recepte sa čokoladom, karfiolom, bananom i urmama. Neće uticati na ukus, a dodaće smutiju gustu, kremastu teksturu.

U braunijima

Većina ljudi voli braunije a i mi spadamo u tu grupu, jer su oni prosto neodoljivi slatkiš. Ako želite da u njih ubacite bar neki zdravi sastojak, crni pasulj je jedan zanimljiv izbor. Iskoristite ga umesto brašna i imaćete i dalje preukusne braunije sa manjim brojem kalorija, a više vlakana.

Kao osnova umaka

Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja

Kada vam se nešto gricka, obično je teško izabrati nešto što je zdravo, a ne masno i teško. Jedna moguća varijanta je kombinacija crnog pasulja sa crnim i belim lukom, korijanderom, sokom limete i omiljenim začinima. Tako ćete dobiti odličan umak koji se može koristiti uz tortilja čips ili domaće štapiće. Za još veći sastav zdravih masnih kiselina, dodajte unutra i čija semenke i neki orašasti plod.

Izvor: Everyday Health

Fotografije: Unsplash/Pinterest

Oznake:

crni pasuljhranavegetarijanska hrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Savršeni hrskavi keksići od samo 4 sastojka
Prethodni

Savršeni hrskavi keksići od samo 4 sastojka

Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
Sledeći

Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Sledeći
Jagode su tu - evo kako da ih iskoristite na najbolji način
02.05.2020.

Jagode su tu – evo kako da ih iskoristite na najbolji način

Prethodni
30.04.2020.

Savršeni hrskavi keksići od samo 4 sastojka

Savršeni hrskavi keksići od samo 4 sastojka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖