Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Ako ste voleli seriju i film Dauntonska opatija, onda će vas obradovati vest da se pojavio kuvar koji obuhvata recepte iz tog perioda. Posebno je interesantno što su u kuvaru recepti razvrstani na „gornji” i „donji sprat”, iliti na ono što su jeli plemići, i ono što su jele sluge. Da biste se osetili kao da dolazite sa dvora, mi vam nudimo tri recepta sa „gornjeg sprata”, direktno iz ovog prestižnog kuvara.
Supa od krastavca
U pitanju je topla supa, a ne ona hladna slična taratoru. Upravo zbog toga biće idealno okrepljenje tokom tmurnih dana. Interesantno je i da je nekada davno krastavac korišćen u raznim kuvanim jelima, ali je ta tradicija vremenom nestala.
Sastojci
- 4 krastavca
- 1 crni luk, najbolje ljutika
- 2 ½ šolje pilećeg bujona
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice kajenskog bibera
- 1 kašičica pirinčanog brašna
- 1 šolja milerama
- ½ šolje svežeg peršuna
Priprema
Operite i oljuštite krastavce, pa ih isecite na komadiće debljine 2,5 cm. Ubacite krastavac, sitno iseckani crni luk, pileći bujon, so, i kajenski biber u šerpu. Pustite da provri, šerpu delimično prekrite poklopcem, pa ostavite da se sve kuva na srednje tihoj vatri 45 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta, pa pustite da se supa malo ohladi. Onda je postepeno, u turama, sipajte u blender i sameljite. Vratite nakon toga supu u šerpu, pa ugrejte na srednje tihij vatri, a za to vreme u činiji umutite pirinčano brašno sa mileramom, pa dodajte u supu. Mešajte supu konstantno 10 minuta, dok ne dobijete lepu gustinu i kremastu teksturu. Pre posluživanja, u veliku činiju sa supom ubacite sitno iseckan peršun. Služite toplo, tako što ćete srebrnom kutlačom sipati supu u skupe porcelanske tanjire.
Kornvolske pite
Ove pite datiraju još iz srednjeg veka, ali su tokom XIX veka dostigle svoju opštu popularnost. Fil može da varira, pa u zavisnosti od sastojaka korniš pitu su mogli da prave i bogati i siromašni.
Sastojci za testo
- 4 ½ šolje brašna
- 1 ¼ kašičice soli
- 1 šolja putera
- 1 šolja i 2 kašičice hladne vode
Sastojci za fil
- 2 manje jabuke
- 200 g svinjskog mesa bez kostiju
- 115 g slanine
- 1 kašičica vorčester sosa
- 1 kašičica sveže žalfije
- so i biber
Priprema
Kako biste napravili testo, iskombinujte brašno, so, i puter iseckan na kockice u velikoj čini. Izmrvite i umešajte prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Uz pomoć viljuške umutite hladnu vodu, sve dok se ne formira testo. Ovo testo odvojte u dva dela, oblikujte u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider. Za fil pomešajte jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na kockice, komadiće svinjetine, iseckanu slaninu, vorčester sos, žalfiju, so, i biber. Zagrejte rernu na 190° C. Na dva pleha postavite papir za pečenje. Pospite radnu površinu brašnom, pa oba diska testa razvucite oklagijom na 3 mm debljine. Uz pomoć gornjeg dela čaše napravite 6 krugova od testa. Na svaki krug uz pomoć kašičice rasporedite fil na sredinu, ostavljajući spoljni deo kruga praznim. Premažite vodom ove ivice, pa preklopite testo napola, i pritisnite deo na kom se testo spaja i zatvara vaše pite. Viljuškom dodatno pritisnite, jer će se tako pite dodatno zatvoriti, ali i dekorisati. Pecite oko 20 minuta, ili dok pite ne dobiju zlatnobraon boju. Služite tople ili na sobnoj temperaturi, najbolje uz kuvani grašak sa dodatkom listića mente.
Madlene kolačići
Iako je u u pitanju francuski recept, plemići iz Engleske su često putovali, što znači da su vremenom i sami preuzeli recept za ove mekane i mirisne poslastice.
Sastojci
- 6 kašičica putera
- 6 kašičica šećera
- 2/3 šolje brašna
- ¼ kašičice vodice od pomorandžinog cveta
- ½ narendane kore i soka od jednog limuna
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema
Zagrejte rernu na 180° C. Premažite puterom specijalne modle za madlene, koje najviše asociraju na oblik školjki. Pospite modle šećerom, pa lupkajući odstranite višak. U činiji promešajte istopljeni puter, šećer, i brašno. Dodajte vodicu od pomorandžinog cveta, sok i narendanu koricu od pola limuna, pa opet promešajte. Onda dodajte dva žumanceta, te još jednom promešajte. U drugoj činiji dobro umutite dva belanca i so, pa lagano zamešajte sa prethodno formiranom smesom. Sada ovo testo ravnomerno rasporedite u modle, pa pecite 10-12 minuta. Izvadite iz rerne, pustite da se ohlade, pa zatim nežno izvadite madlene iz modli. Rasporedite ih na elegantne tanjiriće, i poslužite uz popodnevnu šolju crnog čaja sa medom i mlekom.
Naslovna slika: www.amazon.com i www.marthastewart.com