Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ukusi Tajlanda u Novom Sadu

Ukuse Tajlanda, daleke azijske zemlje toplog mora i dugih peskovitih plaža, ali i bogate istorije i nasmejanog naroda pretežno budističke vere, možete probati i u Novom Sadu. Njih sa puno ljubavi stvara Umaporn Lučić, poznatija kao Goj, koja je pre nekoliko meseci pokrenula svoj Tai Wok Novi Sad.

Goj, inače likovna umetnica sa Tajlanda, do vojvođanske ravnice stigla je sledeći svoje srce. Ona je, naime, u braku sa Nikolom, koga je upoznala na Santoriniju, a sa kojim se posebno zbližila nakon što je u domovini preživela cunami. Strašan veliki talas odneo je te 2004. i njenu prodavnicu na ostrvu Pipi proslavljenu u filmu Plaža. Ipak, ovde je spontano dobila priliku za novi početak u svetu gastronomije.

„Obožavam sarme, ali nedostajala mi je i tajlandska hrana, pa sam počela da je spremam i delim sa komšijama. Svidelo im se, pa su me posavetovali da počnem time da se bavim. Kreiram svoje recepte na osnovu namirnica koje ovde mogu da pronađem. Tajlandska hrana je dosta zdrava, bazirana na povrću, koje se ne sprema dugo, ali i specifično začinjena.  Slatkiši nam se baziraju na kokosovom i pirinčanom mleku i palminom šećeru”, priča Umaporn Lučić.

Najčešći konzumenti Thai Wok-a su, priča nam Nikola Lučić, ljudi koji su bili na Tajlandu ili su negde u inostranstvu jeli tajlandsku hranu, a tu su i oni koji vole da probaju nešto novo, kao i oni koji su na posebnom režimu ishrane zbog nekih zdravstvenih tegoba.

Ovaj kulinarski koncept za sada radi kao kućna dostava (062241155), a na meniju su kao predjelo tajlandski ražnjići, prolećne i salat rolnice, a od glavnih jela Tai Wok Novi Sad nudi Pad Thai (piletina/tofu/gambori), Panang kari (sa kokosovim mlekom i piletinom), žuti kari, prženi pirinač, pržene nudle…

Na pitanje da li planira da otvori pravi restoran tajlandske kuhinje, ova simpatična Tajlanđanka se smireno smeši, i u budističkom maniru odgovara da čeka da vidi šta će ritam života da joj donese. Ipak, kaže da planira da ostane ovde uprkos suprugovoj želji da se vrate u Aziju.

„Odrasla sam u Bankoku, koji se poslednjih godina mnogo promenio na način koji se meni baš i ne dopada. Sanjala sam oduvek da živim u ovakvom tipu grada – da dete može da mi ide peške u školu i da svuda stižemo biciklom. Potpuno sam zadovoljna životom u Novom Sadu”, kaže Umaporn.

Goj uči srpski jezik, a uporedo sa tim Novosađane, ali i turiste koji se tu zateknu, podučava tajlandskoj kulinarskoj kulturi tako što organizuje časove kuvanja. Za parove ima popust, a za sve poruku da je ljubav glavni sastojak svih jela!

Fotografije: Iz privatne arhive

062241155

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Gastro

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…