Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ukusi Tajlanda u Novom Sadu

Ukuse Tajlanda, daleke azijske zemlje toplog mora i dugih peskovitih plaža, ali i bogate istorije i nasmejanog naroda pretežno budističke vere, možete probati i u Novom Sadu. Njih sa puno ljubavi stvara Umaporn Lučić, poznatija kao Goj, koja je pre nekoliko meseci pokrenula svoj Tai Wok Novi Sad.

Goj, inače likovna umetnica sa Tajlanda, do vojvođanske ravnice stigla je sledeći svoje srce. Ona je, naime, u braku sa Nikolom, koga je upoznala na Santoriniju, a sa kojim se posebno zbližila nakon što je u domovini preživela cunami. Strašan veliki talas odneo je te 2004. i njenu prodavnicu na ostrvu Pipi proslavljenu u filmu Plaža. Ipak, ovde je spontano dobila priliku za novi početak u svetu gastronomije.

„Obožavam sarme, ali nedostajala mi je i tajlandska hrana, pa sam počela da je spremam i delim sa komšijama. Svidelo im se, pa su me posavetovali da počnem time da se bavim. Kreiram svoje recepte na osnovu namirnica koje ovde mogu da pronađem. Tajlandska hrana je dosta zdrava, bazirana na povrću, koje se ne sprema dugo, ali i specifično začinjena.  Slatkiši nam se baziraju na kokosovom i pirinčanom mleku i palminom šećeru”, priča Umaporn Lučić.

Najčešći konzumenti Thai Wok-a su, priča nam Nikola Lučić, ljudi koji su bili na Tajlandu ili su negde u inostranstvu jeli tajlandsku hranu, a tu su i oni koji vole da probaju nešto novo, kao i oni koji su na posebnom režimu ishrane zbog nekih zdravstvenih tegoba.

Ovaj kulinarski koncept za sada radi kao kućna dostava (062241155), a na meniju su kao predjelo tajlandski ražnjići, prolećne i salat rolnice, a od glavnih jela Tai Wok Novi Sad nudi Pad Thai (piletina/tofu/gambori), Panang kari (sa kokosovim mlekom i piletinom), žuti kari, prženi pirinač, pržene nudle…

Na pitanje da li planira da otvori pravi restoran tajlandske kuhinje, ova simpatična Tajlanđanka se smireno smeši, i u budističkom maniru odgovara da čeka da vidi šta će ritam života da joj donese. Ipak, kaže da planira da ostane ovde uprkos suprugovoj želji da se vrate u Aziju.

„Odrasla sam u Bankoku, koji se poslednjih godina mnogo promenio na način koji se meni baš i ne dopada. Sanjala sam oduvek da živim u ovakvom tipu grada – da dete može da mi ide peške u školu i da svuda stižemo biciklom. Potpuno sam zadovoljna životom u Novom Sadu”, kaže Umaporn.

Goj uči srpski jezik, a uporedo sa tim Novosađane, ali i turiste koji se tu zateknu, podučava tajlandskoj kulinarskoj kulturi tako što organizuje časove kuvanja. Za parove ima popust, a za sve poruku da je ljubav glavni sastojak svih jela!

Fotografije: Iz privatne arhive

062241155

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…