Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šoljica espressa u vreme epidemije korona virusa: Potražite u kafićima nalepnicu „Sigurnija priprema kafe“

AUTOR: CityMagazine 25 Sep, 2020
Šoljica espressa u vreme epidemije korona virusa: Potražite u kafićima nalepnicu „Sigurnija priprema kafe“

Espresso kafa u kafiću pre i za vreme korona epidemije – dve su potpuno različite stvari, zar ne?

Pre korone bilo nam je važno samo da što pre stignemo do svog omiljenog kafea, zauzmemo stalno mesto, naručimo kafu koju volimo i prepustimo se uživanju. No, od kad živimo „novu normalnost“ i naše osnovne navike su se promenile. Plašeći se za svoje zdravlje, gledamo se s konobarima preko maski, prskamo ruke dezinfekcionim sredstvima i strepimo da li svi oko nas poštuju propisana pravila.

Ipak, ima onih koji se trude da sačuvaju užitak ispijanja espresso kafe i u ovim potpuno novim zdravstvenim i higijenskim okolnostima.

Julius Meinl, vodeća kompanja za preradu kafe u Austriji, Italiji, Srednjoj i Istočnoj Evropi, je za lokale sa kojima sarađuje razvila poseban program podrške pod nazivom „Sigurnija priprema kafe“ (Safer Coffee Preparation ). U pitanju je specijalizovana obuka za osoblje lokala o pripremi i posluživanju kafe u uslovima pandemije, pažljivo kreirana u saradnji sa Austrijskim društvom za kontrolu infekcija. Osoblje lokala koje je prošlo obuku i položilo završni test razumelo je kako da maksimalno izbegne rizike od širenja zaraze a takav lokal dobio je sertifikat i  posebnu oznaku na vratima. Ova oznaka je gostima najbolji putokaz u izboru mesta za ritual ispijanja kafe.

Program je uspešno primenilo već više od hiljadu kafića u Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Rusiji i Nemačkoj a ovaj trend se polako širi među ugostiteljima širom sveta. Program je deo politike društvene odgovornosti kompanije Julius Meinl koja je našla svoj način da podrži sve ljubitelje espresso kafe, partnere i zajednicu u doba korone. Ovim malim ali smislenim koracima Julius Meinl je stao rame uz rame sa drugim svetskim brendovima koji su se potrudili da na svoj način pomognu da se društvo prilagodi novim uslovima življenja i omogućio nam da sačuvamo svoje rituale iz pre-korona ere.

Zato konačno možemo da odahnemo. Lokali u kojima se služi Julius Meinl espresso kafa postali su mesta na kojima se pije „sigurna kafa“. Ostaje da potražimo nalepnicu na vratima kafića i restorana „Sigurnija priprema kafe“ (kao na fotografiji) i budemo sigurni da pijemo omiljeni espresso na mestu u kom svi vode računa o našem zdravlju. Važno je da ostanemo zdravi i da se ne odreknemo lepote življenja na koju smo navikli a šoljica espressa ostaće naša svakodnevna inspiracija i u budućnosti.