• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”

Isidora Spasić
26.09.2020. 4 min Recepti

Ako ste voleli seriju i film Dauntonska opatija, onda će vas obradovati vest da se pojavio kuvar koji obuhvata recepte iz tog perioda. Posebno je interesantno što su u kuvaru recepti razvrstani na „gornji” i „donji sprat”, iliti na ono što su jeli plemići, i ono što su jele sluge. Da biste se osetili kao da dolazite sa dvora, mi vam nudimo tri recepta sa „gornjeg sprata”, direktno iz ovog prestižnog kuvara.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.editorialpoint22.com

Supa od krastavca

U pitanju je topla supa, a ne ona hladna slična taratoru. Upravo zbog toga biće idealno okrepljenje tokom tmurnih dana. Interesantno je i da je nekada davno krastavac korišćen u raznim kuvanim jelima, ali je ta tradicija vremenom nestala.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.thethreetomatoes.com

Sastojci

  • 4 krastavca
  • 1 crni luk, najbolje ljutika
  • 2 ½ šolje pilećeg bujona
  • 2 kašičice soli
  • ½ kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašičica pirinčanog brašna
  • 1 šolja milerama
  • ½ šolje svežeg peršuna
Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.vibrantplate.com

Priprema

Operite i oljuštite krastavce, pa ih isecite na komadiće debljine 2,5 cm. Ubacite krastavac, sitno iseckani crni luk, pileći bujon, so, i kajenski biber u šerpu. Pustite da provri, šerpu delimično prekrite poklopcem, pa ostavite da se sve kuva na srednje tihoj vatri 45 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta, pa pustite da se supa malo ohladi. Onda je postepeno, u turama, sipajte u blender i sameljite. Vratite nakon toga supu u šerpu, pa ugrejte na srednje tihij vatri, a za to vreme u činiji umutite pirinčano brašno sa mileramom, pa dodajte u supu. Mešajte supu konstantno 10 minuta, dok ne dobijete lepu gustinu i kremastu teksturu. Pre posluživanja, u veliku činiju sa supom ubacite sitno iseckan peršun. Služite toplo, tako što ćete srebrnom kutlačom sipati supu u skupe porcelanske tanjire.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.lepetiteats.com

Kornvolske pite

Ove pite datiraju još iz srednjeg veka, ali su tokom XIX veka dostigle svoju opštu popularnost. Fil može da varira, pa u zavisnosti od sastojaka korniš pitu su mogli da prave i bogati i siromašni.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.simonandschuster.com

Sastojci za testo

  • 4 ½ šolje brašna
  • 1 ¼ kašičice soli
  • 1 šolja putera
  • 1 šolja i 2 kašičice hladne vode

Sastojci za fil

  • 2 manje jabuke
  • 200 g svinjskog mesa bez kostiju
  • 115 g slanine
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1 kašičica sveže žalfije
  • so i biber
Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.londontheinside.com

Priprema

Kako biste napravili testo, iskombinujte brašno, so, i puter iseckan na kockice u velikoj čini. Izmrvite i umešajte prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Uz pomoć viljuške umutite hladnu vodu, sve dok se ne formira testo. Ovo testo odvojte u dva dela, oblikujte u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider. Za fil pomešajte jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na kockice, komadiće svinjetine, iseckanu slaninu, vorčester sos, žalfiju, so, i biber. Zagrejte rernu na 190° C. Na dva pleha postavite papir za pečenje. Pospite radnu površinu brašnom, pa oba diska testa razvucite oklagijom na 3 mm debljine. Uz pomoć gornjeg dela čaše napravite 6 krugova od testa. Na svaki krug uz pomoć kašičice rasporedite fil na sredinu, ostavljajući spoljni deo kruga praznim. Premažite vodom ove ivice, pa preklopite testo napola, i pritisnite deo na kom se testo spaja i zatvara vaše pite. Viljuškom dodatno pritisnite, jer će se tako pite dodatno zatvoriti, ali i dekorisati. Pecite oko 20 minuta, ili dok pite ne dobiju zlatnobraon boju. Služite tople ili na sobnoj temperaturi, najbolje uz kuvani grašak sa dodatkom listića mente.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.cornwalllive.com

Madlene kolačići

Iako je u u pitanju francuski recept, plemići iz Engleske su često putovali, što znači da su vremenom i sami preuzeli recept za ove mekane i mirisne poslastice.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.thethreetomatoes.com

Sastojci

  • 6 kašičica putera
  • 6 kašičica šećera
  • 2/3 šolje brašna
  • ¼ kašičice vodice od pomorandžinog cveta
  • ½ narendane kore i soka od jednog limuna
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za ukrašavanje
Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.reallyintothis.com

Priprema

Zagrejte rernu na 180° C. Premažite puterom specijalne modle za madlene, koje najviše asociraju na oblik školjki. Pospite modle šećerom, pa lupkajući odstranite višak. U činiji promešajte istopljeni puter, šećer, i brašno. Dodajte vodicu od pomorandžinog cveta, sok i narendanu koricu od pola limuna, pa opet promešajte. Onda dodajte dva žumanceta, te još jednom promešajte. U drugoj činiji dobro umutite dva belanca i so, pa lagano zamešajte sa prethodno formiranom smesom. Sada ovo testo ravnomerno rasporedite u modle, pa pecite 10-12 minuta. Izvadite iz rerne, pustite da se ohlade, pa zatim nežno izvadite madlene iz modli. Rasporedite ih na elegantne tanjiriće, i poslužite uz popodnevnu šolju crnog čaja sa medom i mlekom.

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”
Foto: www.reallyintothis.com

Naslovna slika: www.amazon.com i www.marthastewart.com

Oznake:

Dauntonska opatijaengleskahranakuvanjekuvarplemstvoslanoslatkoukusnovelika britanija

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Ukusi Tajlanda u Novom Sadu
Prethodni

Ukusi Tajlanda u Novom Sadu

Atrium: Vrt u krovovima
Sledeći

Atrium: Vrt u krovovima

Sledeći
Atrium: Vrt u krovovima
27.09.2020.

Atrium: Vrt u krovovima

Prethodni
25.09.2020.

Ukusi Tajlanda u Novom Sadu

Ukusi Tajlanda u Novom Sadu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖