Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”

AUTOR: Isidora Spasić 26 Sep, 2020
Jedite kao plemić uz tri recepta iz serije „Dauntonska opatija”

Ako ste voleli seriju i film Dauntonska opatija, onda će vas obradovati vest da se pojavio kuvar koji obuhvata recepte iz tog perioda. Posebno je interesantno što su u kuvaru recepti razvrstani na „gornji” i „donji sprat”, iliti na ono što su jeli plemići, i ono što su jele sluge. Da biste se osetili kao da dolazite sa dvora, mi vam nudimo tri recepta sa „gornjeg sprata”, direktno iz ovog prestižnog kuvara.

Foto: www.editorialpoint22.com

Supa od krastavca

U pitanju je topla supa, a ne ona hladna slična taratoru. Upravo zbog toga biće idealno okrepljenje tokom tmurnih dana. Interesantno je i da je nekada davno krastavac korišćen u raznim kuvanim jelima, ali je ta tradicija vremenom nestala.

Foto: www.thethreetomatoes.com

Sastojci

  • 4 krastavca
  • 1 crni luk, najbolje ljutika
  • 2 ½ šolje pilećeg bujona
  • 2 kašičice soli
  • ½ kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašičica pirinčanog brašna
  • 1 šolja milerama
  • ½ šolje svežeg peršuna
Foto: www.vibrantplate.com

Priprema

Operite i oljuštite krastavce, pa ih isecite na komadiće debljine 2,5 cm. Ubacite krastavac, sitno iseckani crni luk, pileći bujon, so, i kajenski biber u šerpu. Pustite da provri, šerpu delimično prekrite poklopcem, pa ostavite da se sve kuva na srednje tihoj vatri 45 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta, pa pustite da se supa malo ohladi. Onda je postepeno, u turama, sipajte u blender i sameljite. Vratite nakon toga supu u šerpu, pa ugrejte na srednje tihij vatri, a za to vreme u činiji umutite pirinčano brašno sa mileramom, pa dodajte u supu. Mešajte supu konstantno 10 minuta, dok ne dobijete lepu gustinu i kremastu teksturu. Pre posluživanja, u veliku činiju sa supom ubacite sitno iseckan peršun. Služite toplo, tako što ćete srebrnom kutlačom sipati supu u skupe porcelanske tanjire.

Foto: www.lepetiteats.com

Kornvolske pite

Ove pite datiraju još iz srednjeg veka, ali su tokom XIX veka dostigle svoju opštu popularnost. Fil može da varira, pa u zavisnosti od sastojaka korniš pitu su mogli da prave i bogati i siromašni.

Foto: www.simonandschuster.com

Sastojci za testo

  • 4 ½ šolje brašna
  • 1 ¼ kašičice soli
  • 1 šolja putera
  • 1 šolja i 2 kašičice hladne vode

Sastojci za fil

  • 2 manje jabuke
  • 200 g svinjskog mesa bez kostiju
  • 115 g slanine
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1 kašičica sveže žalfije
  • so i biber
Foto: www.londontheinside.com

Priprema

Kako biste napravili testo, iskombinujte brašno, so, i puter iseckan na kockice u velikoj čini. Izmrvite i umešajte prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Uz pomoć viljuške umutite hladnu vodu, sve dok se ne formira testo. Ovo testo odvojte u dva dela, oblikujte u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider. Za fil pomešajte jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na kockice, komadiće svinjetine, iseckanu slaninu, vorčester sos, žalfiju, so, i biber. Zagrejte rernu na 190° C. Na dva pleha postavite papir za pečenje. Pospite radnu površinu brašnom, pa oba diska testa razvucite oklagijom na 3 mm debljine. Uz pomoć gornjeg dela čaše napravite 6 krugova od testa. Na svaki krug uz pomoć kašičice rasporedite fil na sredinu, ostavljajući spoljni deo kruga praznim. Premažite vodom ove ivice, pa preklopite testo napola, i pritisnite deo na kom se testo spaja i zatvara vaše pite. Viljuškom dodatno pritisnite, jer će se tako pite dodatno zatvoriti, ali i dekorisati. Pecite oko 20 minuta, ili dok pite ne dobiju zlatnobraon boju. Služite tople ili na sobnoj temperaturi, najbolje uz kuvani grašak sa dodatkom listića mente.

Foto: www.cornwalllive.com

Madlene kolačići

Iako je u u pitanju francuski recept, plemići iz Engleske su često putovali, što znači da su vremenom i sami preuzeli recept za ove mekane i mirisne poslastice.

Foto: www.thethreetomatoes.com

Sastojci

  • 6 kašičica putera
  • 6 kašičica šećera
  • 2/3 šolje brašna
  • ¼ kašičice vodice od pomorandžinog cveta
  • ½ narendane kore i soka od jednog limuna
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za ukrašavanje
Foto: www.reallyintothis.com

Priprema

Zagrejte rernu na 180° C. Premažite puterom specijalne modle za madlene, koje najviše asociraju na oblik školjki. Pospite modle šećerom, pa lupkajući odstranite višak. U činiji promešajte istopljeni puter, šećer, i brašno. Dodajte vodicu od pomorandžinog cveta, sok i narendanu koricu od pola limuna, pa opet promešajte. Onda dodajte dva žumanceta, te još jednom promešajte. U drugoj činiji dobro umutite dva belanca i so, pa lagano zamešajte sa prethodno formiranom smesom. Sada ovo testo ravnomerno rasporedite u modle, pa pecite 10-12 minuta. Izvadite iz rerne, pustite da se ohlade, pa zatim nežno izvadite madlene iz modli. Rasporedite ih na elegantne tanjiriće, i poslužite uz popodnevnu šolju crnog čaja sa medom i mlekom.

Foto: www.reallyintothis.com

Naslovna slika: www.amazon.com i www.marthastewart.com

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…