Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno
Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima ćemo tih dana uživati sa najdražima. Pored raznih slanih specijaliteta, slatkiši su obavezan deo novogodišnjeg i božićnog repertoara, pa vam tim povodom danas donosimo recept za hrskave, aromatične medenjake, ovoga puta u veganskoj verziji!
Ovaj recept vrlo je lak za pripremu, pa u njegovom kreiranju mogu učestvovati i vaši mališani, a budući da je prilično izdašan, ova količina zasladiće veliki broj vaših gostiju. Ostanite sa nama i u nastavku kako biste videli kako ove ukusne kolačiće možete pripremiti za praznike koji su pred nama.
Sastojci za oko 80 kolačića:
- 100 g šećera od trske
- 100 g muskovado šećera
- 100 g agavinog sirupa
- 80 ml vode
- 150 g veganskog margarina
- 3 kašičice cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog karanfilića
- 1 kašičica mlevenog kardamoma
- ½ kašičice sode bikarbone
- 475 g brašna
Priprema:
Pomešajte šećer, agavin sirup i vodu, pa ovu smesu zagrejte na šporetu na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte margarin isečen na kockice da se istopi. Ohladite u velikoj posudi i dodajte začine i sodu bikarbonu. Postepeno dodajte brašno kako biste dobili homogeno testo koje je malo lepljivo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru preko noći.
Sledećeg dana pobrašnjenom oklagijom tanko razvaljajte testo na radnoj površini obloženoj papirom za pečenje. Modlicama za medenjake raznih oblika vadite kolačiće i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 8 minuta, dok medenjaci ne postanu zlatnosmeđi. Po želji ih pospite šećerom u prahu ili ukrasite na neki drugi način.
Ovi medenjaci mogu se čuvati u limenoj posudi sedam dana, a samo testo za njih možete pripremiti i nekoliko dana ranije i čuvati u frižideru, ili čak zamrznuti.
Izvor: Elle Si
Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash
No Comment! Be the first one.