Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

AUTOR: CityMagazine 30 Sep, 2022
Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog toga smo danas za vas izdvojili ovaj sočan aromatičan kolač od jabuka koji se topi u ustima i čiji bogat ukus i zanimljiva tekstura nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

  • 650 g jabuka
  • 120 g putera (ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekša)
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • 3 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1,5 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sitno naribane limunove kore
  • 0,5 kašičice cimeta
Photo by Didi Miam on Unsplash

Priprema:

1. U činiji prvo pomešajte puter i šećer da dobijete homogenu masu i da se šećer istopi. Zatim polako i postepeno umešajte jaja, a onda dodajte i limunovu koricu, kašiku vode i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte kako biste dobili jednoličnu i glatku smesu.

2. Okrugli pleh podmažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte pripremljeno testo i špatulom ravnomerno rasporedite po celoj površini.

3. Jabuke operite, osušite i uklonite peteljke i jezgro. Isecite ih na kriške i pospite cimetom, pa ih rasporedite po testu.

4. Pecite oko 30 – 40 minuta na temperaturi od 180°C.

5. Kada je kolač ispečen, sačekajte da se malo prohladi, po želji pospite prah šećerom i poslužite. Savren je i uz kuglu sladoleda od vanile ili omiljeni čaj. Uživajte!

Naslovna fotografija: Photo by Didi Miam on Unsplash

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…