• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
kiseli kupus
Kiseli kupus, foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje

CityMagazine
14.11.2023. 1 min Recepti

Kiseli kupus na Balkanu je svima asocijacija na zimu. Sarma, podvarak, ali i salata od kiselog kupusa su neizostavni deo svake trpeze.

Osim što je ukusan, kiseli kupus ima i brojne dobrobiti po zdravlje, a mi vam donosimo osnovni recept za kišeljenje kupusa.

Jedno od najstarijih načina kišeljenja kupusa je biološko kišeljenje, a razlike mogu da budu u tome kako je kupus isečen prije kišeljenja – da li su cele glavice ili sečen.

Za kvalitetan kiseli kupus, potrebno je da imate kvalitetan sveži kupus.

Glavice moraju da budu zdrave i čvrste, težine oko 1,5 kg. Ako pravite ribanac, treba da uklonite dva ili tri spoljna lista, dok vađenje centralnog korena nije nužno, piše missgastro.

Za pripremu ribanca , potrebno ti je:

15 kg kupusa,

0,5 kg soli,

šest lovorovih listova,

kašika bibera u zrnu,

po želji jabuka ili komadići dunje zbog žute boje.

U plastično burence složite red seckanog kupusa, a zatim red soli. Nastavi tako dok se sve ne potroši. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvoriti.
Prvo drži na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana.

Zatim ga premestite na hladno i čuvaj na temperaturi ne višoj od pet stepeni.

Ako bure nije puna do vrha, napunite velike kese vodom i stavi je kao teg na kupus, da ga pritiska i ujedno štiti od dotoka vazduha. Tako zaštićeni kupus duže će da traje nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.

Oznake:

kiseli kupus

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

rozen torta
Prethodni

kiseli kupus
Sledeći

Kiseli kupus, recept sa glavicama

Sledeći
kiseli kupus
14.11.2023.

Kiseli kupus, recept sa glavicama

Prethodni
13.11.2023.

rozen torta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖