Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje
Kiseli kupus na Balkanu je svima asocijacija na zimu. Sarma, podvarak, ali i salata od kiselog kupusa su neizostavni deo svake trpeze.
Osim što je ukusan, kiseli kupus ima i brojne dobrobiti po zdravlje, a mi vam donosimo osnovni recept za kišeljenje kupusa.
Jedno od najstarijih načina kišeljenja kupusa je biološko kišeljenje, a razlike mogu da budu u tome kako je kupus isečen prije kišeljenja – da li su cele glavice ili sečen.
Za kvalitetan kiseli kupus, potrebno je da imate kvalitetan sveži kupus.
Glavice moraju da budu zdrave i čvrste, težine oko 1,5 kg. Ako pravite ribanac, treba da uklonite dva ili tri spoljna lista, dok vađenje centralnog korena nije nužno, piše missgastro.
Za pripremu ribanca , potrebno ti je:
15 kg kupusa,
0,5 kg soli,
šest lovorovih listova,
kašika bibera u zrnu,
po želji jabuka ili komadići dunje zbog žute boje.
U plastično burence složite red seckanog kupusa, a zatim red soli. Nastavi tako dok se sve ne potroši. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvoriti.
Prvo drži na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana.
Zatim ga premestite na hladno i čuvaj na temperaturi ne višoj od pet stepeni.
Ako bure nije puna do vrha, napunite velike kese vodom i stavi je kao teg na kupus, da ga pritiska i ujedno štiti od dotoka vazduha. Tako zaštićeni kupus duže će da traje nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.