Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da napravite kućicu od đumbir keksića

AUTOR: CityMagazine 18 Dec, 2020
Kako da napravite kućicu od đumbir keksića

Praznici nam stižu, a kako ćemo ih ove godine provesti kod kuće u krugu porodice, to je razlog više da se posebno potrudimo oko dekoracije doma i praznične trpeze. Sa tim u vezi, ove sezone izdvaja se jedan „recept”, koji iako ne nov, zbog svoje neodoljivosti iz godine u godinu privlači sve više pažnje. Zbog toga smo odlučili da vam pokažemo kako sami sa svojim ukućanima možete napraviti ovu dekorativnu poslasticu i uz to se sjajno zabaviti. Vreme je da zasučemo rukave i napravimo… kućicu od đumbir keksića!

Kao što smo rekli, ovakve kućice od đumbir keksića prave se tradicionalno svake sezone, ali imajući u vidu okolnosti koje su nas zadesile ove godine, ova kućica trenutno simbolizuje mnogo više od praznične poslastice. U njenu izradu utkani su ljubav, pažnja, osećaj zajedništva, ali i strpljenje, kreativnost i neizmerna zabava, zbog čega će vam vaši mališani rado priteći u pomoć.

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, ne dozvolite da vas to obeshrabri, već entuzijastično prionite na posao i posmatrajte kako čarolija nastaje pred vašim očima.

Potrebno je:

Za đumbir keksiće:

  • 1 ½ šolja ulupane slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 ½ šolje smeđeg šećera
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 1 kašika mlevenog đumbira
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 ⅓ šolje svetle ili tamne melase
  • 9 šolja univerzalnog brašna

Za ukrašavanje:

  • 2 velika belanceta
  • ⅛ kašičice vinskog praška za pecivo (krem tartar)
  • 2 kašičice vode
  • 3 šolje prosejanog šećera u prahu

Priprema:

Dva pleha za pečenje dimenzija 30 x 38cm obložite papirom za pečenje.

U maloj činiji pomešajte ulupanu slatku pavlaku i ekstrakt vanile, pa ostavite sa strane.

U velikoj činiji pomešajte smeđi šećer, sodu bikarbonu, mleveni đumbir i cimet. Dodajte melasu i slatku pavlaku pomešanu sa vanilom, pa sve dobro promešajte da se sastojci sjedine i da se dobije homogena masa. Pomoću miksera lagano dodajte brašno i mešajte sve dok ne nestanu grudvice.

Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo preko njega, kako se ne bi lepilo. Vrlo je važno da testo ne bude previše tanko kako vam ne bi puklo prilkom podizanja, kao i da testo bude svuda iste debljine, kako bi se ravnomerno ispeklo. Maksimalna debljina testa trebalo bi da bude 9 mm. Pomoću oklagije prebacite testo na pripremljene plehove za pečenje. Temperatura pečenja takođe zavisi od debljine testa, pa ako je testo 3 mm debljine, pecite ga na temperaturi od 150 °C oko sat vremena, testo debljine 6 mm pecite na 135° C sat i 45 minuta, a testo koje je debljine 9 mm pecite takođe na 135° C dva sata i 15 minuta. 

U međuvremenu, da biste isekli pravilne oblike i uklopili sve dimenzije, prvo na kartonu iscrtajte šablone za sve delove kućice, pa ih izrežite i pokušajte da ih spojite. Ako uspete, spojite kućicu od kartonskih šablona, velika je verovatnoća da ćete uspeti da napravite i ovu od đumbir keksića. Ono što takođe treba da imate na umu jeste da ne morate da se ograničavate na klasičnu kućicu, već možete napraviti dvorac, iglo, farmu…

Nakon 30 minuta, izvadite plehove iz rerne, pa pomoću napravljenih šablona izrežite delove (đumbir keksiće) odgovarajućih dimenzija od kojih ćete kasnije sagraditi kućicu. Višak odstranite, pa rotirajte plehove i vratite ih u rernu da se keksići peku prema datim uputstvima. Pečeno testo treba da bude tvrdo u sredini i zlatnosmeđe boje.

Nakon što su keksići gotovi, pomoću špatule ih lagano odvojite od papira za pečenje i ostavite 5 do 10 minuta da se hlade u plehu, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane da se potpuno ohlade. U ovoj fazi, đumbir keksiće možete staviti u kesu za zamrzivač i čuvati ih do mesec dana ili ih možete odmah iskoristiti da sagradite svoju kućicu.

Da biste to učinili, potreban vam je „cement” koji ćete napraviti tako što ćete ručno izmešati ulupana belanca, vinski prašak za pecivo i vodu, tako da se dobije penušava smesa. Nakon toga dodajte šećer u prahu, pa mutite na jačoj brzini 5 do 10 minuta dok se ne dobije čvrst sneg. Masu sipajte u špric za ukrašavanje.

Pripremite veliku tacnu ili poslužavnik, pa krenite da „gradite” kućicu tako što ćete pripremljene đumbir keksiće po ivicama spajati „cementom”. Kada je konstrukcija gotova, možete preći na dekoraciju krova, prozora, te dodati šarene bombone, crveno-bele lule ili posuti sve prah šećerom koji će imitirati sneg i tako kreirati pravu kućicu iz bajke. Sve što vam preostaje je da se opustite i uživate u bajkovitom prizoru. Srećni praznici!    

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…