Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Fantastične praznične poslastice

Ima toliko ukusnih poslastica koje možete pripremiti za praznike, da je šteta navesti samo par recepata. Zbog toga ćemo vas uputiti na razne mogućnosti, a na vama ostaje da onda odaberete nekoliko koje ćete pripremiti. Mi smo tu da vam zagolicamo maštu, a vi nastavite sa eksperimentisanjem.

Foto: www.delish.com

Karamel pita sa jabukama

Prvo napravite karamel sos od šećera, putera, slatke pavlake i malo soli. Deo karamela pomešajte sa očišćenim i isečenim jabukama, koje su fil za pitu. Pošto ispečete pitu u lisnatom ili nekom drugom testu, služite je uz karamel kao preliv.

Foto: www.delish.com

Čizkejk sa brusnicama

Napravite klasični čizkejk čija je osnova mleveni keks sa otopljenim puterom, a fil od krem sira i šećera. Onda prokuvajte vodu sa sokom od pomorandže i šećerom, pa kad postane kao sirup, ubacite sveže brusnice. Njih rasporedite i na čizkejk.

Foto: www.delish.com

Red Velvet torta

Poznatu tortu karakteriše nekoliko neobičnih sastojaka u sočnom testu, kao što su mlaćenica i sirće. Ipak, ono po čemu je najprepoznatljivija jeste crvena nijansa koja se dobija uz pomoć boje za hranu.

Foto: www.delish.com

Voćni kolač

Sada je idealno vreme da u voćni kolač ubacite suvo voće i orašaste plodove. Mislite na suvo grožđe, brusnice, kajsije, smokve, šljive, višnje, lešnike, bademe, orahe, pistaće… Malo mešavine začina i pola čašice burbona učiniće ovaj voćni kolač onim za pamćenje.

Foto: www.delish.com

Deda Mrazov keks

Ovi dekadentni keksići specifični su po tome što u sebi imaju slano-slatke note. To se postiže komadićima čipsa, pereca, čokolade, i šarenih ukrasnih mrvica koje idu u osnovno testo.

Foto: www.delish.com

Slatke snežne grudve

Ono što definiše slatke snežne grudve jeste okrugli oblik i prah šećer u koji su uvaljane. Testo je bazično (brašno, šećer, puter), a vi unutra ubacite šta želite. To, na primer, mogu biti mleveni orasi, kokosovo brašno, ekstrakt vanile…

Foto: www.delish.com

Čokoladna cepanica

Poznat kao Bûche de Noël, u pitanju je varijanta čokoladnog rolata koji podseća na cepanicu. Mekano testo sadrži brašno, puter, jaja, šećer, i kakao prah. Rezultat je kremast i mlečan, a bogat čokoladni premaz zaokružuje ovaj kolač.

Foto: www.delish.com

Keks sa džemom

Jednostavno testo pravi se od brašna, praška za pecivo, šećera, putera, i jaja. Pošto se naprave pljosnati krugovi od testa, u njihov centar treba utisnuti palac kako bi se napravilo udubljenje u koji se onda stavlja džem po izboru.

Foto: www.delish.com

Praznični kapkejk

U ovom slučaju trik se krije u dekoraciji. Zato, pošto napravite svoj omiljeni mafin, pretvorite ga u kapkejk tako što ćete odozgo dodati krem napravljen od umućenog šlaga, krem sira, i šećera. Preko napravite spiralu od čokoladnog sirupa, pa na njoj rasporedite šarene M&M’s bombone.

Foto: www.delish.com

Čokolada sa mentom

Istopite crnu čokoladu u koju ste dodali ekstrakt mente, a zatim je silikonskom špatulom poravnajte na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje. Odložite u frižider na 20 minuta, pa preko nanesite sloj topljene bele čokolade, i pospite izmrvljenim šećernim lušama.

Foto: www.delish.com

Medenjaci

Kombinacija putera i meda učiniće medenjake neodoljivim. Podjednako važnu ulogu igra mešavina začina, pa obavezno ubacite mleveni cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić i crveni biber. Koristite interesantne modle za sečenje, kako bi vaši medenjaci bili interesantnog oblika.

Foto: www.delish.com

Bejlis kafa

Topli slatki napitak koji u sebi kombinuje kafu i liker idealan je za okrepljenje tokom praznika. Da biste dobili kompletnu poslasticu, na vrh bejlis kafe dodajte umućeni šlag, te malo sirupa od čokolade i karamela.

Foto: www.delish.com

Naslovna slika: www.delish.com

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…