Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?
Ako ste naručili i obrok i ostavilo vam je nekoliko parčadi pice, nemojte je žuriti do mikrotalasne kad poželite da ih pojedete. Kako bi jučerašnja pica postala hrskava i mirisna kao što je bila odmah nakon kupovine, bolje je koristiti proverenu metodu iskusne food blogerke.
Farvin Simak, osnivačica stranice Love and other Spices, ispričala je za Insider o svojoj metodi brzog podgrevanja pice bez narušavanja kvaliteta.
Da biste to učinili, biće vam potrebna friteza namenjena prženju krompira. Zagrejte je na 180°C, a kriške pice prethodno poprskajte biljnim uljem (tako će kora ponovo postati hrskava). Zatim ispod glavne pregrade friteze sipajte par kašičica vode da se tokom zagrevanja stvori malo pare (da se pica ne osuši). Poređajte peostalu parčad u fritezu i pazite da se ne preklapaju. Ostavite ih tako oko četiri minuta. Voila – pica je sveža i sočna, kao da je tek izvađena iz pećnice.
Inače, ako više volite domaću picu, nudimo brzi recept za jednu od najpopularnijih i najsvestranijih – Margaritu.
Sastojci:
Testo:
- 300 g brašna
- 1 kašičica kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja (plus još malo za prelivanje)
Fil:
- kuglice mocarele od 125 g, naseckane na male komadiće
- šaka ribanog parmezana
- 100-150 g prepolovljenih čeri paradajza
Umak:
- 100 ml gotovog pradajz umaka
- 1 kašičica suvog bosiljka ili malo svežih sitno naseckanih listova
- 1 čen usitnjenog belog luka
Postupak pripreme:
1. U veću činiju sipajte brašno, dodajte kvasac i so. U brašnu napravite udubljenje, ulijte 200 ml tople vode i maslinovog ulja. Mešajte drvenom varjačom dok ne dobijete mekano, vlažno testo.
2. Okrenite testo na blago pobrašnjenu tvrdu površinu i mesite pet minuta dok ne postane glatko. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na neko vreme.
3. Pomešajte pasirani paradajz, bosiljak i izgnječen beli luk. Ostavite na sobnoj temperaturi, dok se arome pomešaju.
4. Za to vreme istanjite testo oklagijom kako biste dobili krug veličine oko 30-35 cm (testo mora biti tanko, inače će nadoći u pećnici).
5. Dobijenu podlogu premestite u pobrašnjeni lim za pečenje (bolje je položiti papir za pečenje). Ukoliko želite hrkave okrajke savijte rubove testa 2-3 cm prema unutra i dobro zatvorite.
6. Umak od paradajz ravnomerno kašičicom.
7. Pleh ubaciti u zagrijanu rernu na 220°C 5-10 minuta.
8. Izvadite zapečeno testo i pospite ga parmezanom, mocarelom i čeri paradajzom, a zatim prelijte maslinovim uljem.
9. Vratite picu u pećnicu, na gornju rešetku. Pecite još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.
10. Margaritu poslužite s malo maslinovog ulja i svežim listovima bosiljka.
Izvor: Marie Claire Russia
Naslovna fotografija: Marco Breier / Unsplash
No Comment! Be the first one.