• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”

Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”

Isidora Spasić
21.05.2022. 3 min Recepti

Glumci Bili Kristal i Meg Rajan postali su Hari i Sali u čuvenoj ljubavnoj komediji. Film je poznat po mnogim scenama, kao i onoj kada glavni likovi naručuju hranu u jednom dajneru. Sali tada ima veoma specifičnu porudžbinu za pitu od jabuka. Inspirisani time, u nastavku vam nudimo recept.

Recept

Pre nego što pročitate sastojke, pripremu, i odlučite da i sami isprobate ovu poslasticu, pogledajte duhovitu scenu iz filmaKada je Hari sreo Sali, u kojoj se sve vrti oko pite od jabuka.

Sastojci za testo

  • 2 šolje brašna
  • ¾ kašičice soli
  • ½ pakovanja putera
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašičice hladne vode
  • 1 kašičica sirćeta

Sastojci za punjenje

  • ¼ pakovanja putera
  • 1 kg Greni Smit jabuka
  • 1 kašičica soka od limuna
  • ¼ šolje brašna
  • ½ kašičice soli
  • ¾ šolje belog šećera
  • ½ šolje žutog šećera
  • 1 štapić vanile

Ostali sastojci

  • voda za premazivanje
  • 1 jaje
  • šećer za posipanje
Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”
Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Priprema

Prvo napravite testo tako što ćete u blender ubaciti brašno, so, i puter isečen na komadiće. Kada dobijete gromuljičastu smesu, dodajte jaje, hladnu vodu, i sirće, koje ste prethodno pomešali u činiji. Pustite da blender kratko radi, dok sve ne sjedini. Podelite testo na dva jednaka dela, formirajte ih u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na dva dana.

Priprema za nadev počinje tako što pustite da se puter otopi u šerpici na srednje jakoj temperaturi. Mešajte puter oko 8 minuta, dok ne dobije zlatno-braon boju. U jednu činiju ubacite jabuke koje ste prethodno oljuštili i isekli na veće komadiće. U drugoj činiji promešajte brašno, so, beli i žuti šećer, kao i sadržaj štapića vanile koji ste presekli napola i izvadili njegove sitne crne semenke. Preko jabuka sipajte braon puter, a zatim i sadržaj druge činije sa brašnom, pa pažljivo promešajte.

Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”
Foto: Leighann Blackwood / Unsplash

Izvadite testo iz frižidera, i ostavite ga napolju kako bi poprimilo sobnu temperaturu. Uz pomoć oklagije jedan komad testa izrolajte tako da bude veći od okrugle posude u kojoj ćete peći testo. Postavite testo na dno posude, sipajte jabuke, pa višak testa koji ostane sa strane premažite vodom. Drugi komad testa treba za nijansu da bude veći od prvog. Njime prekrijte pitu, pa višak od oba testa dobro spojite, pritisnite, i uvrnite, kako biste zatvorili pitu. Oštrim nožem isecite vrh pite na nekoliko mesta, a zatim je odložite u zamrzivač na 30 minuta.

Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni. Pitu onda premažite umućenim jajetom, i pospite šećerom. Pecite je 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, te je pecite još sat vremena. Pre posluživanja pustite da se pita u potpunosti ohladi. Zato je najbolje da je napavite jedan dan unapred.

Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”
Foto: Oat Appleseed / Unsplash

Naslovna fotografija: Priscilla Du Preez / Unsplash

Oznake:

desertfilmjabukepitaposlasticaromantična komedijaslatko

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Kanoli: Istorija najpoznatijeg sicilijanskog kolača
Prethodni

Kanoli: Istorija najpoznatijeg sicilijanskog kolača

Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?
Sledeći

Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?

Sledeći
Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?
25.05.2022.

Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?

Prethodni
20.05.2022.

Kanoli: Istorija najpoznatijeg sicilijanskog kolača

Kanoli: Istorija najpoznatijeg sicilijanskog kolača

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Britni Spirs
    Stigao mi je paket i moje se ime našlo pored Britni Spirs: Domaći producent se pohvalio sa ogromnim uspehom za srpsku muziku
    CityMagazine
    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖