Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”

AUTOR: Isidora Spasić 21 May, 2022
Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”

Glumci Bili Kristal i Meg Rajan postali su Hari i Sali u čuvenoj ljubavnoj komediji. Film je poznat po mnogim scenama, kao i onoj kada glavni likovi naručuju hranu u jednom dajneru. Sali tada ima veoma specifičnu porudžbinu za pitu od jabuka. Inspirisani time, u nastavku vam nudimo recept.

Recept

Pre nego što pročitate sastojke, pripremu, i odlučite da i sami isprobate ovu poslasticu, pogledajte duhovitu scenu iz filmaKada je Hari sreo Sali, u kojoj se sve vrti oko pite od jabuka.

Sastojci za testo

  • 2 šolje brašna
  • ¾ kašičice soli
  • ½ pakovanja putera
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašičice hladne vode
  • 1 kašičica sirćeta

Sastojci za punjenje

  • ¼ pakovanja putera
  • 1 kg Greni Smit jabuka
  • 1 kašičica soka od limuna
  • ¼ šolje brašna
  • ½ kašičice soli
  • ¾ šolje belog šećera
  • ½ šolje žutog šećera
  • 1 štapić vanile

Ostali sastojci

  • voda za premazivanje
  • 1 jaje
  • šećer za posipanje
Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Priprema

Prvo napravite testo tako što ćete u blender ubaciti brašno, so, i puter isečen na komadiće. Kada dobijete gromuljičastu smesu, dodajte jaje, hladnu vodu, i sirće, koje ste prethodno pomešali u činiji. Pustite da blender kratko radi, dok sve ne sjedini. Podelite testo na dva jednaka dela, formirajte ih u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na dva dana.

Priprema za nadev počinje tako što pustite da se puter otopi u šerpici na srednje jakoj temperaturi. Mešajte puter oko 8 minuta, dok ne dobije zlatno-braon boju. U jednu činiju ubacite jabuke koje ste prethodno oljuštili i isekli na veće komadiće. U drugoj činiji promešajte brašno, so, beli i žuti šećer, kao i sadržaj štapića vanile koji ste presekli napola i izvadili njegove sitne crne semenke. Preko jabuka sipajte braon puter, a zatim i sadržaj druge činije sa brašnom, pa pažljivo promešajte.

Foto: Leighann Blackwood / Unsplash

Izvadite testo iz frižidera, i ostavite ga napolju kako bi poprimilo sobnu temperaturu. Uz pomoć oklagije jedan komad testa izrolajte tako da bude veći od okrugle posude u kojoj ćete peći testo. Postavite testo na dno posude, sipajte jabuke, pa višak testa koji ostane sa strane premažite vodom. Drugi komad testa treba za nijansu da bude veći od prvog. Njime prekrijte pitu, pa višak od oba testa dobro spojite, pritisnite, i uvrnite, kako biste zatvorili pitu. Oštrim nožem isecite vrh pite na nekoliko mesta, a zatim je odložite u zamrzivač na 30 minuta.

Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni. Pitu onda premažite umućenim jajetom, i pospite šećerom. Pecite je 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, te je pecite još sat vremena. Pre posluživanja pustite da se pita u potpunosti ohladi. Zato je najbolje da je napavite jedan dan unapred.

Foto: Oat Appleseed / Unsplash

Naslovna fotografija: Priscilla Du Preez / Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…