Kokteli u formi sladoleda na štapiću
Ima li išta lepše nego tokom toplih letnjih dana spojiti dva uživanja kao što su koktel i sladoled? Naravno da nema! Zamislite svoj omiljeni koktel, kao na primer: Mojito, Pina colada, Bloody Mary, Black Russian, a zatim ga samo preformulišite u sladoled na štapiću. Mi vam dajemo tri neobična recepta, a dalje eksperimentisanje ostaje na vama.
Crno vino sa jagodama i čokoladom
Apsolutno niko ne može da odoli kombinaciji vina, jagoda, i čokolade. To je sasvim dovoljan razlog da isprobate ovu ukusnu kombinaciju u formi koktel-sladoleda.
Sastojci
1 šolja crnog vina (na primer Pinot noir)
450 g jagoda
½ šolje šećernog sirupa
2 kašičice balzamiko sirćeta
170 g crne čokolade
½ kašičice ulja (na primer kokosovog)
Priprema
Sve sastojke, osim crne čokolade i ulja, ubacite u blender i dobro izmiksujte. Dobijenu smesu ravnomerno raspodelite u silikonske modle za sladoled, pa zabodite drveni štapić u središte svake. Odložite u zamrzivač na najmanje 6 sati, a najbolje na 24 časa. Otopite crnu čokoladu zajedno sa uljem, izvucite sladolede iz modli, a zatim svaki umočite u čokoladu, tako da pokrije vrh. Brzo rasporedite koktel-sladolede na ravnu posudu prekrivenu pek papirom, i vratite u zamrzivač da se dodatno stvrdnu.
Bonus savet
Šećerni sirup se pravi tako što se jednaka količina vode i šećera greje na srednje jakoj vatri, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Pošto se odloži sa strane da se ohladi, sirup je spreman.
Votka sa gumenim medama
Neobično, zabavno i ukusno su tri reči koje savršeno opisuju dotični koktel na štapiću. Uživajte u njemu na kraju radnog vremena, po mogućstvu na svojoj terasi.
Sastojci
1 ¼ šolje votke
1 ¼ gumenih meda
3 šolje gaziranog soka, tipa Sprite ili 7UP
Priprema
Ubacite gumene mede u činiju, pa ih prelijte votkom. Ostavite da odstoje najmanje jedan, a najbolje tri dana. Što su gumene mede duže u votki, više će je apsorbovati, plus će dobiti na volumenu. Gumene mede procedite iz votke, a zatim jednu trećinu rasporedite u modle za sladoled, te prelijte gaziranim sokom tako da dođe do trećine modle. Stavite u zamrzivač na jedan sat, zatim u svaki zabodite štapić, pa opet dodajte gumene mede i gazirani sok u istoj razmeri kao i prethodni put. Ponovo odložite u zamrzivač na sat vremena, pa dodajte poslednji sloj gumenih meda i gaziranog soka. Sačekajte dodatnih sat vremena, i koktel-sladoledi će biti spremni.
Bonus savet
Ovo ujedno može biti idealna poslastica za decu, samo naravno izbacite alkohol iz recepta.
Tekila sa krastavcem i dinjom
Osvežavajući miks krastavca, dinje i mente savršeno će se uklopiti sa oštrom tekilom. Iskoristite upravo ovo vreme da isprobate pomenuti koktel-sladoled, jer su dinje sada najbolje.
Sastojci
1 šolja tekile
½ većeg krastavca
1 manja dinja od oko 400 g
1 kašičica triple sec-a
1 kašičica soka od limete
1 kašičica sirupa od mente
Priprema
Krastavac i dinju očistite, oljuštite, i iseckajte na komadiće. Ubacite u blender dok ne dobijete finu smesu, a zatim dodajte ostale sastojke, i pustite blender da odradi svoje dodatnih 20-30 sekundi. Sada napunite vaše modle za sladoled skoro do vrha, ubacite u zamrzivač na dva sata, a zatim izvadite i zabodite štapiće u sredinu. Ponovo vratite koktel-sladolede u zamrzivač, da odstoje preko noći. Ako budete imali problem tokom izvlačenja sladoleda, samo donji deo modle provucite nakratko kroz toplu vodu.
Bonus savet
Sirup od mente se pravi slično šećernom sirupu. Iliti, pošto po instrukcijama iz bonus saveta vezanog za prvi recept napravite šećerni sirup, u njega samo na kraju ubacite jednu šolju listića mente. Promešajte, te ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite listiće, i sirup od mente će biti spreman.
Naslovna slika: www.spoonfulofflavor.com, www.aspicyperspective.com i www.endlesssimmer.com