• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kolač sa nektarinama i maslinovim uljem: Zvuči neobično, ali ukus obara s nogu
Foto: Shutterstock/Micaela Fiorellini

Kolač sa nektarinama i maslinovim uljem: Zvuči neobično, ali ukus obara s nogu

CityMagazine
14.07.2025. 2 min Recepti

Ovaj kolač s maslinovim uljem i nektarinama savršen je način da istaknete svežinu letnjih nektarina u spoju s bogatim, punim ukusom maslinovog ulja. Uživajte u svakom zalogaju!

Na prvi pogled deluje jednostavno, ali čar ovog kolača krije se u složenim aromama koje nastaju spojem voćne slasti i karakterističnog ukusa maslinovog ulja.

Testo je izuzetno mekano zahvaljujući pireu od nektarina i maslinovom ulju, dok preliv od sveže sečenih nektarina i morske soli dodatno ističe voćnu svežinu i dubinu ukusa.

Kolač sa nektarinama i maslinovim uljem: Zvuči neobično, ali ukus obara s nogu
Foto: rainbow33 / Alamy / Profimedia

Za još veći užitak, poslužite ga uz kuglu sladoleda od vanile. Savršen je za svaku priliku – od običnog letnjeg dana do svečane večere. Ako ne možete da pronađete nektarine, breskve su sjajna zamena.

Maslinovo ulje ovom kolaču daje poseban karakter, pa birajte ulje s blagim gorkasto-paprenim završetkom.

Sastojci:

Brašno – 1 i po šolja

So – ½ kašičice

Prašak za pecivo – ½ kašičice

Soda bikarbona – ½ kašičice

Nektarine – 4 komada

Šećer – ¾ šolje

Jaja – 2 komada

Ekstrakt vanile – 1 kašičica

Maslinovo ulje – ¾ šolje

Šećer u prahu – po želji

Cvet soli (krupna morska so) – 1 kašičica

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Kalup za tortu (prečnika 23 cm) premažite maslinovim uljem, obložite dno papirom za pečenje, pa i papir premažite uljem. Pospite kristal šećerom.

U velikoj činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Dve nektarine očistite od koštica i grubo naseckajte, pa ih izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki pire.

U drugoj velikoj činiji mikserom umutite šećer, jaja i vanilu. Postepeno, uz stalno mešanje, dodajte ½ šolje maslinovog ulja.

Dodajte suve sastojke u dva navrata, mešajući dok se ne sjedine. Umešajte pire od nektarina i sipajte testo u pripremljeni kalup.

Pecite 28–30 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju i ne počne da se odvaja od ivica kalupa. Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu.

Izvadite kolač i prebacite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Možete ga pripremiti i dva dana unapred – čuvajte ga čvrsto umotanog na sobnoj temperaturi.

Pre služenja, pospite ga šećerom u prahu. Preostale dve nektarine naseckajte i pomešajte s cvetom soli i preostalom ¼ šolje maslinovog ulja. Poslužite kolač sa sveže sečenim nektarinama i laganim prelivom od ulja.

Oznake:

kolačnektarine

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Čia puding sa kokosovim mlekom i voćem: zdrav doručak za dobar početak dana
Prethodni

Čia puding sa kokosovim mlekom i voćem: zdrav doručak za dobar početak dana

Boranija sa belim lukom
Sledeći

Boranija sa belim lukom

Sledeći
Boranija sa belim lukom
15.07.2025.

Boranija sa belim lukom

Prethodni
13.07.2025.

Čia puding sa kokosovim mlekom i voćem: zdrav doručak za dobar početak dana

Čia puding sa kokosovim mlekom i voćem: zdrav doručak za dobar početak dana

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖