Kolač sa nektarinama i maslinovim uljem: Zvuči neobično, ali ukus obara s nogu
Ovaj kolač s maslinovim uljem i nektarinama savršen je način da istaknete svežinu letnjih nektarina u spoju s bogatim, punim ukusom maslinovog ulja. Uživajte u svakom zalogaju!
Na prvi pogled deluje jednostavno, ali čar ovog kolača krije se u složenim aromama koje nastaju spojem voćne slasti i karakterističnog ukusa maslinovog ulja.
Testo je izuzetno mekano zahvaljujući pireu od nektarina i maslinovom ulju, dok preliv od sveže sečenih nektarina i morske soli dodatno ističe voćnu svežinu i dubinu ukusa.

Za još veći užitak, poslužite ga uz kuglu sladoleda od vanile. Savršen je za svaku priliku – od običnog letnjeg dana do svečane večere. Ako ne možete da pronađete nektarine, breskve su sjajna zamena.
Maslinovo ulje ovom kolaču daje poseban karakter, pa birajte ulje s blagim gorkasto-paprenim završetkom.
Sastojci:
Brašno – 1 i po šolja
So – ½ kašičice
Prašak za pecivo – ½ kašičice
Soda bikarbona – ½ kašičice
Nektarine – 4 komada
Šećer – ¾ šolje
Jaja – 2 komada
Ekstrakt vanile – 1 kašičica
Maslinovo ulje – ¾ šolje
Šećer u prahu – po želji
Cvet soli (krupna morska so) – 1 kašičica
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Kalup za tortu (prečnika 23 cm) premažite maslinovim uljem, obložite dno papirom za pečenje, pa i papir premažite uljem. Pospite kristal šećerom.
U velikoj činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Dve nektarine očistite od koštica i grubo naseckajte, pa ih izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki pire.
U drugoj velikoj činiji mikserom umutite šećer, jaja i vanilu. Postepeno, uz stalno mešanje, dodajte ½ šolje maslinovog ulja.
Dodajte suve sastojke u dva navrata, mešajući dok se ne sjedine. Umešajte pire od nektarina i sipajte testo u pripremljeni kalup.
Pecite 28–30 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju i ne počne da se odvaja od ivica kalupa. Ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu.
Izvadite kolač i prebacite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Možete ga pripremiti i dva dana unapred – čuvajte ga čvrsto umotanog na sobnoj temperaturi.
Pre služenja, pospite ga šećerom u prahu. Preostale dve nektarine naseckajte i pomešajte s cvetom soli i preostalom ¼ šolje maslinovog ulja. Poslužite kolač sa sveže sečenim nektarinama i laganim prelivom od ulja.

Trenutno nema komentara! Budite prvi