• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koliko se dugo kuvaju jaja
Jaje, foto: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Koliko se dugo kuvaju jaja

CityMagazine
18.04.2025. 1 min Recepti

U vreme Uskrsa, kuvana jaja postaju nezaobilazni deo svake trpeze i dekoracije. Ipak, mnogi se svake godine iznova pitaju — koliko tačno treba kuvati jaja da ne budu rovita, ali i da se ljuska ne raspukne tokom kuvanja?

Za čvrsto kuvana jaja, koja nisu ni premekana ni presuva, optimalno vreme kuvanja iznosi 10 do 12 minuta od trenutka kada voda proključa. Prekuvana jaja mogu dobiti zelenkastu nijansu oko žumanca i postati suva, dok nedovoljno kuvana ostaju rovita, što nije idealno za farbanje ili posluženje.

Da bi ljuska ostala cela i da jaje ne pukne u toku kuvanja, korisno je primeniti nekoliko jednostavnih trikova:

Neka jaja budu sobne temperature – Ako se stave direktno iz frižidera u vrelu vodu, veća je verovatnoća da će ljuska pući. Bolje je da odstoje 20–30 minuta na sobnoj temperaturi pre kuvanja.

Dodati malo soli ili sirćeta u vodu – Ove dve namirnice mogu pomoći da se sadržaj jajeta brže stegne ukoliko ipak dođe do pucanja, pa neće iscuriti cela unutrašnjost.

Farbanje jaja kurkumom



Kuvati na srednje jakoj temperaturi – Umesto burnog ključanja, lagano krčkanje smanjuje rizik od pucanja.

Probosti jaje iglom s tupog kraja – Ovaj mali otvor omogućava ispuštanje vazduha iz jaja i sprečava pucanje zbog pritiska unutar ljuske.



Odmah nakon kuvanja, jaja potopiti u hladnu vodu – To ne samo da zaustavlja proces kuvanja već i olakšava kasnije ljuštenje.

Uskrs je vreme simbolike i lepote, a savršeno kuvana jaja samo su jedan deo praznične magije. Uz malo pažnje i strpljenja, svaki korak – od kuvanja do farbanja – može postati mali ritual radosti.

Oznake:

jaja

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

jaja
Prethodni

Farbanje jaja na pari – jednostavno i efektno

Posna pečena riba u foliji
Sledeći

Posna pečena riba u foliji

Sledeći
Posna pečena riba u foliji
18.04.2025.

Posna pečena riba u foliji

Prethodni
18.04.2025.

Farbanje jaja na pari – jednostavno i efektno

jaja

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖