• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika
Foto: Shutterstock/Ivelin Denev

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika

Ivana Milošević
27.12.2024. 2 min Recepti

“Kisela jabuka u ruskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezu i bogatstvu kuvanih žumanaca,” rečenica je koja je izazvala malu kulinarsku debatu u redakciji , ali i često na internetu u praznično vreme, piše Pun kufer.

“Zato se stavljaju kiseli krastavci, ne trebaju ti nikakve jabuke,” odmah je došao kontranapad.

ruska salata
Foto: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

“Jabuka u ruskoj salati? Totalna glupost,” povikao je jedan tabor, a drugi utvrdio da ukus jabuke u salati i nije toliko loš, ali se retko ko seti da je stavi kada priprema prazničnu gozbu.

“Ne treba puno jabuke, dovoljno je sitno naseckati jednu manju Granny Smith jabuku i sjediniti je s ostalim namirnicama,” počeli su da pljušte i saveti za pripremu ovog neizbežnog prazničnog priloga.

Salata napravljena od kuvanog krumpira, jaja, graška i šargarepe s komadićima kiselih krastavaca i majonezom koju mi nazivamo ruskom (a Hrvati francuskom), zapravo je svojevrsna verzija salate koju je napravio kuvar belgijskih korena Lusijen Olivije 1860. godine u Moskvi.

Po njemu je salata i dobila ime u Rusiji.

Uz povrće i jaja, Rusi u svoju salatu obavezno dodaju i neku vrstu šunke ili kuvanog mesa, ali Jabuka, pak, namirnica oko koje se uvek povede rasprava.

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika
Foto: Shutterstock/Ivelin Denev

Originalni recept za rusku salatu

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu “Наша пища”, odnosno “Naša hrana”, i ovako je glasio:

  • Dva krompira
  • Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
  • 3-4 lista zelene salate
  • 3 velika repa rakova
  • 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
  • 1 kafena kašičica kapara
  • 3-5 maslina
  • i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Vrlo ekstravagantno, zar ne?

Sastojci koji su bili retki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.

Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa (što ruski kuvari i danas smatraju “neoprostivim grehom”), ponegde kukuruz, jabuke a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.

Danas i Rusi prave “našu”, savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.

Oznake:

jabukaruska salatasastojci

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

čokoladni slatkiš
Prethodni

Hrskavi čokoladni slatkiš – preukusno praznično posluženje koje je gotovo za 20 minuta

Lizalice
Sledeći

Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće

Sledeći
Lizalice
27.12.2024.

Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće

Prethodni
26.12.2024.

Hrskavi čokoladni slatkiš – preukusno praznično posluženje koje je gotovo za 20 minuta

čokoladni slatkiš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖