Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom
Nema ništa lepše od toplog i mirišljavog peciva. A da li poznajete nekog ko ne voli kroasane?
Donosimo vam recept za prave francuske kroasane, onaj originalan kojim se služe tamošnji pekari.
Sastojci:
Kore,
1/2 l mleka,
3 jaja,
1 kocka svežeg kvasca,
5 kašika ulja,
so i šećer,
jedan puter,
1 kg brašna, tip 400,
Za filovanje:
Šta god volite, čokolada za kuvanje, eurokrem, sir, kačkavalj, šunka… Možete sami da procenite koliko Vam otprilike treba.
Priprema:
Potopiti kvasac u 100 ml toplog mleka i dodati jednu kašičicu šećera i jednu soli i ostaviti da naraste nekoliko minuta.
U činiju staviti ostatak mleka, dodati uskisli kvasac, 2 jaja i jedno žumace, so ili šećer ako pravite slatke oko 5 kašika, i zamesiti meko testo, ali ga dobro izraditi dok ne postane glatko.
Ostaviti ga da nadođe dvadesetak minuta. Nadošlo testo (ne mesiti ga) razvući u oblik velike štrudle. Od toga iseci 7 delova (jufki) i svaku razviti na veličinu tanjira.
Potom ih mazati margarinom i lepiti svih sedam jednu na drugu, ali gornju ne, (pazite dobro slepite ivice, da Vam margarin ne iscuri).
Potom razvući što veći krug i spojiti ga u još jedan krug ( krajeve privučete ka sredini ) i još jednom razvucite krug oklagijom.
Iseci ga prvo kao krst pa onda svaku dobijenu četvrtinu na šest delova, znači dobijete 24 kifle – kroasane.
Poređati ih u pleh, i ostaviti oko sat vremena da narastu, namazati razmućenim belancima (ako su slatke u belanca dodati sećera 1 kašiku) Ako pravite slane možete posuti susamom, ili solju.
Ugrejati rernu na 200 stepeni.
Peći na 200 stepeni dok ne porumene , oko 5-9 min, zavisi od rerne.Prilikom pečenja vodite računa, da ne potamne, moraju da budu svetle boje, kao med.
Filovanje:
U najširi kraj stavite fil, bilo parče čokolade za kuvanje ili puding od vanile ili kačkavalj. Kada zatvarate kroasan malo vucite tanji kraj dok rolate duži tako će da budu deblje i ukusnije. Nema potrebe da dodajete vodu na kraj koji se lepi zadnji jer je masno i sam će se zalepiti.
Kada ih izvadite iz rerne, ostavite da pod krpom odstoje dva do tri minuta, a onda su spremni za jelo.
Prijatno!