Krofne, recept za početnike
Evo recepta za pripremu ukusnih krofni.
Sastojci:
500 g brašna
7 g suvog kvasca
250 ml mlakog mleka
60 g šećera
1 kašičica soli
2 jaja
60 g putera (otopljenog)
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Uputstvo:
U mlakom mleku razmutite suvi kvasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira.
U velikoj posudi prosejte brašno, dodajte šećer i so.
U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja i otopljeni puter.
Postepeno mešajte sastojke dok ne dobijete glatko testo. Ako je potrebno, dodajte malo brašna.
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da odstoji na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.
Kada testo udvostruči svoj obim, izručite ga na blago pobrašnjenu površinu i razvijte ga na debljinu od oko 1 cm.
Čašom ili modlom za krofne vadite krugove iz testa.
U velikoj šerpi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krofne pržite s obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.
Izvadite krofne i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople.
Vaši ukusni krofni su sada spremni za posluživanje! Uživajte!
No Comment! Be the first one.