Kuglof – recept za najlepši jesenji kolač
Kuglof je vrsta svečanog kolača koji se peče u specijalnom kalupu, zahvaljujući čemu ima prepoznatljiv reljefni oblik. U pitanju je sočan kolač, bogat jajima i puterom, koji se može obogatiti raznim dodacima poput kakaa, orašastih plodova, suvog voća, komadića čokolade i aromatičnih začina. Obično se posipa prah šećerom ili prelivom po želji, koji se fino sliva niz kriške kolača.
U nastavku pogledajte jednostavan recept za kuglof koji će uz omiljeni topli napitak biti savršen izbor za jesenje gastronomsko uživanje:
Kuglof
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g putera (ili margarina)
- 4 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml mleka
- 100 g oraha (ili suvog voća po izboru)
- Prstohvat soli
- Cimet (po želji)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Kalup za kuglof podmažite puterom i pospite brašnom ili mrvicama.
- U velikoj posudi, penasto umutite puter i šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, pa sve dobro umutite.
- U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, cimet i prstohvat soli.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, naizmenično s mlekom, mešajući dok se sve ne sjedini.
- Na kraju dodajte seckane orahe ili suvo voće i lagano promešajte.
- Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-50 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.
- Kada je kuglof gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu 10-15 minuta, zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
- Po želji, možete posuti prah šećerom ili prelivom po izboru. Poslužite uz omiljeni topli napitak i uživajte u svom kuglofu!
No Comment! Be the first one.