Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice
Ikea je ostala verna svom konceptu, pa je recept za čuvene švedske ćuftice podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.
Jedan od najpoznatijih brendova na svetu, Ikea je napravila pravu revoluciju ne samo jedinstvenim konceptom već i ponudom hrane u svojim prodajnim objektima.
Jedno od najpoznatijih jela u Ikeinim prodavnicama širom sveta jesu švedske ćuftice sa džemom od planinske brusnice. Sada svi mogu da naprave svoju verziju ovog jela, jer je Ikea iz Engleske podelila recept za ovaj popularni švedski specijalitet, prilagođen pripremi u kućnim uslovima.
Zanimljivo je da je Ikea ostala verna svom konceptu, pa je recept podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.
Švedske ćuftice ili Kottbullar prave se od svinjskog i junećeg mesa, pokrivene su bogatim sosom, i tradicionalno se služe sa džemom od planinskih bobica. Recept za švedske ćuftice je specijalno za Ikeu 1985. godine osmislio šef Severin Sjestet (Severin Sjöstedt). Kako kaže šef: „Ovaj recept na najbolji način predstavlja srž kompanije – dolazi iz Švedske, jednostavan je i namenjen je svima.”
Recept (količina od 16 do 20 ćuftica)
Sastojci:
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 1 sitno seckani crni luk
- 1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)
- 100 g prezli
- 5 supenih kašika punomasnog mleka
- 1 jaje
- so i biber po želji
Za sos:
- malo ulja
- 150 ml punomasne pavlake za kuvanje
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 150 ml bistre supe od povrća
- 150 ml bistre goveđe supe
- 2 kašičice soja-sosa
- 1 kašičica dižon senfa
Priprema:
Pomešati i sjediniti meso.
Dodati sitno seckani luk, beli luk, prezle, jaje i dobro promešati. Dodati mleko i dobro začiniti solju i biberom. Oblikovati smesu u loptice, staviti na čist tanjir, prekriti i držati u frižideru oko 2 sata. Ovo pomaže da ćuftice ostanu čvrste i cele tokom prženja.
Zagrejati ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Kad se ulje zagreje, lagano dodavati ćuftice i pržiti. Kad dobiju boju, prebaciti ih u vatrostalnu posudu, poklopiti i peći u prethodno zagrejanoj rerni još 30 minuta na 180° C.
U odvojenom tiganju rastopiti 40 g putera. Dodati 40 g običnog brašna i nastaviti s kuvanjem, neprestano mešajući 2 minuta. Dodati 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastaviti s mešanjem. Dodati 150 ml pavlake, dve kašičice soja-sosa i senf. Staviti na laganu vatru da se sos zgusne. Gotov sos i ćuftice poslužiti uz kuvani krompir ili pire. Prema želji, moguće je dodati sos od voća.
No Comment! Be the first one.