Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

AUTOR: Jelena Popović Đorđević 01 Jun, 2020
Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

Ikea je ostala verna svom konceptu, pa je recept za čuvene švedske ćuftice podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.

Jedan od najpoznatijih brendova na svetu, Ikea je napravila pravu revoluciju ne samo jedinstvenim konceptom već i ponudom hrane u svojim prodajnim objektima.

Jedno od najpoznatijih jela u Ikeinim prodavnicama širom sveta jesu švedske ćuftice sa džemom od planinske brusnice. Sada svi mogu da naprave svoju verziju ovog jela, jer je Ikea iz Engleske podelila recept za ovaj popularni švedski specijalitet, prilagođen pripremi u kućnim uslovima.

Zanimljivo je da je Ikea ostala verna svom konceptu, pa je recept podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.

Švedske ćuftice ili Kottbullar prave se od svinjskog i junećeg mesa, pokrivene su bogatim sosom, i tradicionalno se služe sa džemom od planinskih bobica. Recept za švedske ćuftice je specijalno za Ikeu 1985. godine osmislio šef Severin Sjestet (Severin Sjöstedt). Kako kaže šef: „Ovaj recept na najbolji način predstavlja srž kompanije – dolazi iz Švedske, jednostavan je i namenjen je svima.”

Recept (količina od 16 do 20 ćuftica)

Sastojci:

  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 250 g mlevenog svinjskog mesa
  • 1 sitno seckani crni luk
  • 1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)
  • 100 g prezli
  • 5 supenih kašika punomasnog mleka
  • 1 jaje
  • so i biber po želji

Za sos:

  • malo ulja
  • 150 ml punomasne pavlake za kuvanje
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 150 ml bistre supe od povrća
  • 150 ml bistre goveđe supe
  • 2 kašičice soja-sosa
  • 1 kašičica dižon senfa

Priprema:

Pomešati i sjediniti meso.

Dodati sitno seckani luk, beli luk, prezle, jaje i dobro promešati. Dodati mleko i dobro začiniti solju i biberom. Oblikovati smesu u loptice, staviti na čist tanjir, prekriti i držati u frižideru oko 2 sata. Ovo pomaže da ćuftice ostanu čvrste i cele tokom prženja.

Zagrejati ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Kad se ulje zagreje, lagano dodavati ćuftice i pržiti. Kad dobiju boju, prebaciti ih u vatrostalnu posudu, poklopiti i peći u prethodno zagrejanoj rerni još 30 minuta na 180° C.

U odvojenom tiganju rastopiti 40 g putera. Dodati 40 g običnog brašna i nastaviti s kuvanjem, neprestano mešajući 2 minuta. Dodati 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastaviti s mešanjem. Dodati 150 ml pavlake, dve kašičice soja-sosa i senf. Staviti na laganu vatru da se sos zgusne. Gotov sos i ćuftice poslužiti uz kuvani krompir ili pire. Prema želji, moguće je dodati sos od voća.

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…