• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

Jelena Popović Đorđević
01.06.2020. 2 min Recepti

Ikea je ostala verna svom konceptu, pa je recept za čuvene švedske ćuftice podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.

Jedan od najpoznatijih brendova na svetu, Ikea je napravila pravu revoluciju ne samo jedinstvenim konceptom već i ponudom hrane u svojim prodajnim objektima.

Jedno od najpoznatijih jela u Ikeinim prodavnicama širom sveta jesu švedske ćuftice sa džemom od planinske brusnice. Sada svi mogu da naprave svoju verziju ovog jela, jer je Ikea iz Engleske podelila recept za ovaj popularni švedski specijalitet, prilagođen pripremi u kućnim uslovima.

Zanimljivo je da je Ikea ostala verna svom konceptu, pa je recept podelila u formi dijagrama, uputstva – kakvo smo inače navikli da dobijemo s njihovim nameštajem.

Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

Švedske ćuftice ili Kottbullar prave se od svinjskog i junećeg mesa, pokrivene su bogatim sosom, i tradicionalno se služe sa džemom od planinskih bobica. Recept za švedske ćuftice je specijalno za Ikeu 1985. godine osmislio šef Severin Sjestet (Severin Sjöstedt). Kako kaže šef: „Ovaj recept na najbolji način predstavlja srž kompanije – dolazi iz Švedske, jednostavan je i namenjen je svima.”

Recept (količina od 16 do 20 ćuftica)

Sastojci:

  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 250 g mlevenog svinjskog mesa
  • 1 sitno seckani crni luk
  • 1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)
  • 100 g prezli
  • 5 supenih kašika punomasnog mleka
  • 1 jaje
  • so i biber po želji

Za sos:

  • malo ulja
  • 150 ml punomasne pavlake za kuvanje
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 150 ml bistre supe od povrća
  • 150 ml bistre goveđe supe
  • 2 kašičice soja-sosa
  • 1 kašičica dižon senfa

Priprema:

Pomešati i sjediniti meso.

Dodati sitno seckani luk, beli luk, prezle, jaje i dobro promešati. Dodati mleko i dobro začiniti solju i biberom. Oblikovati smesu u loptice, staviti na čist tanjir, prekriti i držati u frižideru oko 2 sata. Ovo pomaže da ćuftice ostanu čvrste i cele tokom prženja.

Kulinarske tajne: Recept za Ikeine čuvene ćuftice

Zagrejati ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Kad se ulje zagreje, lagano dodavati ćuftice i pržiti. Kad dobiju boju, prebaciti ih u vatrostalnu posudu, poklopiti i peći u prethodno zagrejanoj rerni još 30 minuta na 180° C.

U odvojenom tiganju rastopiti 40 g putera. Dodati 40 g običnog brašna i nastaviti s kuvanjem, neprestano mešajući 2 minuta. Dodati 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastaviti s mešanjem. Dodati 150 ml pavlake, dve kašičice soja-sosa i senf. Staviti na laganu vatru da se sos zgusne. Gotov sos i ćuftice poslužiti uz kuvani krompir ili pire. Prema želji, moguće je dodati sos od voća.

Oznake:

ćufteIKEArecepti

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Na talasima zadovoljstva – Dobro jutro slani margarin sa maslacem i morskom solju
Prethodni

Na talasima zadovoljstva – Dobro jutro slani margarin sa maslacem i morskom solju

Okreni život na dezert uz KING sladoled
Sledeći

Okreni život na dezert uz KING sladoled

Sledeći
Okreni život na dezert uz KING sladoled
02.06.2020.

Okreni život na dezert uz KING sladoled

Prethodni
29.05.2020.

Na talasima zadovoljstva – Dobro jutro slani margarin sa maslacem i morskom solju

Na talasima zadovoljstva – Dobro jutro slani margarin sa maslacem i morskom solju

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖