Lagani kokteli za opuštanje kod kuće
Možda vam sastojci za ove koktele na prvi pogled neće delovati lagano kao što naslov sugeriše. Mi vam zato preporučujemo da popijete jedan, jer uživanje ne leži u preterivanju.
Par uputa za početak
Da bi priprema koktela bila za nijansu zabavnija, njihovi nazivi su modifikovani, kako bi se prilagodili trenutku u kom živimo. Nisu sugerisani brendovi samih pića, pošto ostavljamo na vama da upotrebite svoju omiljenu marku, ili onu koju već imate u kući. Ukoliko vas mere u mililitrima zbunjuju, slobodno eksperimentišite, pa po svojoj koktel majstor intuiciji dodajte pomenute sastojke.
Socijalni distancer
Osim što je jednostavan za pripremu i ne zahteva šejker, ovaj šarmantni koktel je pravi klasik koji morate naučiti da pravite.
Sastojci
60 ml burbona
20 ml bitera
1 kockica šećera
kisela voda
Priprema
Na dno čaše za viski stavite kockicu šećera. Prelijte je biterom i sa malo kisele vode. Kad se šećer istopi, dodajte burbon i jednu veliku kockicu leda. Mešajte 10 sekundi, a zatim po želji dolijte još kisele vode. Za dodatnu aromu, kriškom pomorandže pređite preko oboda čaše.
Bonus savet
U slučaju da niste ljubitelj burbona, zamenite ga viskijem.
Mis karantina
Velika je šansa da se u vašem bifeu, mini baru, ili drugom mestu na kom držite alkoholna pića, već nalaze boce koje su vam potrebne za ovaj koktel. Ako nikada niste probali dole navedenu kombinaciju, sada je pravo vreme da to učinite. Sjajan balans slatkog, kiselog i oporog, zadovoljiće svačije sofisticirano nepce.
Sastojci
30 ml votke
30 ml likera od pomorandže
10 ml Campari-a
20 ml soka od jabuke
Priprema
Sve sastojke ubacite u šejker, uz pratnju nekoliko kockica leda. Dobro mućkajte, pa kroz rešetkasti deo na šejkeru, da biste izostavili led, sipajte vaš koktel u čašu za martini. Ukrasite parčetom tanko isečene kore pomorandže.
Bonus savet
Iscedite sami svoj sok od jabuke. Preporučena sorta jeste delišes, pošto u sebi sadrži najbolji balans slatkoće i kiselosti.
S.O.S.
Moguće je da ćete zapravo i viknuti: „Upomoć!”, kad uzmete gutljaj S.O.S. koktela. Zato je tu sirup od kamilice, da unese slatkoću, i svojim blagodetnim svojstvima potpuno umiri svaku nervozu.
Sastojci
30 ml tekile
15 ml džina
30 ml vermuta
8 ml sirupa od kamilice
Priprema
Sve sastojke ubacite u šejker, uz pratnju nekoliko kockica leda. Dobro mućkajte, pa kroz rešetkasti deo na šejkeru, da biste izostavili led, sipajte vaš koktel u visoku čašu za vino. Ukrasite parčetom tanko isečene kore limuna.
Bonus savet
Kako biste napravili sirup od kamilice, koji takođe možete upotrebiti i u mnogim drugim koktelima, prvo u šolju vruće vode potopite dve kesice čaja od kamilice, i ostavite da odstoje 5 minuta. Pomoću kuhinjske vage premerite težinu čaja, pa u istoj toj količini dodajte beli kristal šećer. Promešajte kako bi se šećer rastvorio, pa odložite sirup da se ohladi. Trajaće vam dve nedelje, ukoliko ga budete držali u frižideru.
Naslovna slika: www.cosmopolitan.com