Lisnato testo, recept bez greške
Pravljenje lisnatog testa od nule je izazovan, ali proces koji vam na kraju pruža satisfakciju.
Veoma je zadovoljavajuće posmatrati kako se testo nadima u tankim, delikatnim slojevima, čineći ga savršenim za doručak i za domaća primamljiva predjela.
Ako ste ikada želeli napraviti autentično lisnato testo od nule, koristite ovaj recept!
Ako vaši ukućani vole lisnato testo, a praznici se bliže, napravite domaću verziju, kojoj ne može da priđe ni testo iz najbolje pekare.
Sastojci:
- 5 šolja brašna za hleb
- 2 ½ kašičice soli
- 2 šolje vode, ili po potrebi
- 2 šolje neslanog putera, na sobnoj temperaturi
Uputstvo:
- Pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Postepeno dodavajte vodu dok se testo ne sjedini dovoljno da očisti strane posude. Možda vam neće biti potrebna cela količina vode. Oblikujte u ravnu loptu i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta.
- Stavite puter između dva lista plastične folije i izlupajte ga u ravnu ploču pomoću oklagije ili nekog drugog teškog predmeta. Stavite u frižider dok ne stegne, otprilike 20 minuta.
- Na blago pobrašnjenoj površini razvijte testo u veliki pravougaonik debljine oko 2 cm. Stavite disk hladnog putera u sredinu i preklopite oba kraja tako da je potpuno obavijen testom. Ponovo razvijte testo, pazeći da puter ne probije kroz testo, dok ne postane debljine oko 2 cm.
- Preklopite ga u trećine. Ovo je prvo “okretanje”. Rotirajte testo za 90 stepeni i ponovo razvijte u pravougaonik. Preklopite ga tri puta. Do tog trenutka, puter počinje da se zagreva. Stavite testo na pleh. Previnte ga jednom, pa još jednom i prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje 30 minuta.
- Ponovite ovaj postupak valjanja, preklapanja i prevrtanja još dva puta, a zatim stavite u frižider dok se ne stegne. Uvijte i stavite u frižider. Testo je sada spremno za razvijanje i korišćenje u bilo kojem receptu koji zahteva lisnato testo.
Saveti za pečenje:
Razvijte testo što tanje, do 0,5 cm, kako biste napravili peciva. Pecite u zagrejanoj rerni od najmanje na najmanje 200 stepeni C da biste postigli maksimalno nadimanje vašeg lisnatog testa.
Vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta
Ukupno vreme: 1 sat i 40 minuta
Porcije: 24