Ljudi u Srbiji ovih dana guglaju recept za tatliju: Sličan je kao orasnica, a lako se pravi
Danas vam predstavljamo recept za malo poznat kolač tatlija, koji potiče sa Kosova. Ukoliko ste ljubitelj oraha, verujemo da ćete poželeti da ga isprobate još danas, a u nastavku otkrijte šta vam je potrebno od sastojaka i postupak pripreme. Nadamo se da će vam uspeti iz prve!
Potrebno je:
2 kašike šećera
4 dl vode
5.5 dl ulja
1.5 kesice praška za pecivo
orasi
brašno po potrebi
Za preliv:
1 l vode
1.2 kg šećera
2 vanilin šećera
sok od 1/2 limuna
Priprema:
1. U dublju šerpu sipajte 2 kašike šecera i sačekajte da se karameliše. Odmah dodajte vodu pa kad se sve lepo otopi i ulje. Kada proključa dodajte malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo. Sjedinite masu uz brašno do određene gustine…. Kada nije previše meko, a ni tvrdo, kada ga sakupljate u loptu, a ono puca tada je gotovo. Sve je odokativno, i zavisi od vrste brašna.
2. Rastanjite testo u tepsiju, a zatim pažljivo obeležite krajeve koje ćete odseći, jer oni umeju da pregore i pokvare izgled kolača. Isecite kocke željene veličine i utisnite orahe.
3. Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite kolač da se peče. Smanjite temperaturu posle 15minuta na 200 stepeni i pecite kolač otprilike jos jedno 45minuta, dok ne dobije lepu boju meda.
4. U međuvremenu pripremite preliv, koji se kuva 10 minuta. Pečen kolač izvadite iz rerne i dok je vruć prelijte ga vrućim prelivom. Neka odstoji da upije sve, najbolje preko noći.
Izvor: Coolinarka
Naslovna fotografija: Sahand Babali / Unsplash
No Comment! Be the first one.