Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije
Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…
Svi oni koji se kunu u našu kuhinju i misle da smo najbolji na svetu, prvi pa nekoliko mesta prazno, sigurno će biti iznervirani listom koju je izbacio čuveni portal Taste Atlas koji se bavi kuhinjama sveta.
Taste Atlas je portal, koji kako mu i ime kaže, svetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i autentičnih restorana. Kažu da su mapirali preko deset hiljada namirnica i pića ali i da se tu ne zaustavljaju. Svake godine, izabacuju listu najboljih kuhinja sveta, a do ocena dolaze jer je cela stvar interaktivna, ljudi ocenjuju, što hranu tako i restorane, nakon čega ekipa koja stoji iza portala nalazi srednju vrednost. Zemlje koje nisu na listi, nemaju dovoljno ocenjenih stavki.
Pa tako, izbačena je lista za prvu polovinu 2022. godine, na kojoj prednjače Italija, Grčka i Španija. U prvih deset su tu još i Rumunija, Francuska, Japan, Meksiko, Hrvatska, Portugal i Indija. A gde smo onda tu mi?
Pa mi se, na iznenađenje svakog Srbina zaljubljenog u domaću kuhinju svojih majki i baba, nalazimo na 29. mestu. Kad bi se fudbalska reprezentacija Srbije našla na 29. mestu svetskog prvenstva, nastao bi haos i tražile bi se ostavke svih koji su doveli do tog neuspeha, tako da je razumljivo što su ljudi na internetu krenuli sa ostavljanjem poprilično ljutih komentara. Ljutih kao leskovačka paprika.
“Američka kuhinja? Mek i KFC lol?” ; “Ja sam očekivao minimum prvo mesto, ili bolje od prvog. Stvarno loša lista.”; “Znaš da ne valja ranking kad nema Bosne”; “Indija 10. a ispred nje Rumunija, Portugal i Hrvatska. Ko god je glasao, po mom mišljenju nema pojma šta je dobra hrana.” samo su neki od komentara koje možemo da prenesemo jer nemaju u sebi psovke.
Naravno, tu je i gomila komentara na 8. mesto Hrvatske koje su svi videli kao teoriju zavere, jer jedan od osnivača celog sajta je Hrvat. Ipak ljudi su sve ovo možda preozbiljno shvatili i ova lista nema nekog prevelikog gurmanskog i kuilinarskog značaja, jer svako ko se ikad registorovao na ovaj sajt može da glasa za svoju omiljenu kuhinju.
Što se tiče predstavljanja Srbije, hrane i restorana na ovom portalu, u prvom plan su istaknuti Pekara Trpković, Šuljaga u Užicu, Vinska kuća Kovačević i Salaš 137 sa najboljim ocenama, dok što se tiče klope, ocenu preko 4 imaju pljeskavica, ajvar, pasulj, gibanica, sarma. Tako da ako vas pogađa loš plasman na ovoj listi, vi izvolite, pa se registrujte i lupajte pet zvezdica na vaše omiljenu hranu do mile volje.
Naslovna fotografija: EPA EFE/Đorđe Savić
Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…
Ako ste se pitali šta to Bred Pit jede i pije pa je u 58. godini i dalje najpoželjniji muškarac…
Savršen dan na plaži nije uslovljen samo lepim vremenom, ponašanje ljudi oko vas može da napravi razliku. Ovo se posebno…
Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme…
Planiranje odmora za većinu stanovnika u Srbiji je godišnji poduhvat, pa se tako pažljivo računa koliko može da vas košta…
Od ovsene kaše za doručak, do pečenog pileta za večeru. Ovo je detaljan jelovnik Kejt Midlton, jer sudeći po Gugl…
Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…
Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…
Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…
Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…
Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži…
Na ovako visokim temperaturama ono što najmanje želimo je da uključujemo šporet i pripremamo teška i komplikovana jela. Zbog toga…