Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zašto je zimnica mnogo više od hrane

U Rečniku srpskoga jezika Matice srpske piše da je zimnica imenica ženskog roda koja označava „hranu pripremljenu da se troši zimi“. U čuvenoj knjizi Moj kuvar, Spasenija-Pata Marković objašnjava da se „pod zimnicom podrazumevaju: povrće, kompoti, pekmezi, slatka, sirupi, suvo voće, paradajz, kupus, turšija, sudžuci od slatka vina, tikve, sušena testa“. Pata takođe piše da „domaćice s proleća, dok još ima neutrošene zimnice, počinju da obnavljaju svoju ostavu novom, jer u nedostatku svežeg povrća ostavljena zimnica velika je korist za zimske dane. Sa spremanjem zimnice domaćica će početi već meseca maja, i to prvo sa ostavljanjem vinovog lista, a potom svog povrća redom kako stiže. Prvo vinovo lišće, zatim grašak, a od voća jagode i trešnje, i sve tako redom do kraja godine“.

Foto: Pixabay

Danas su retke domaćice koje već u maju misle na to šta će jesti tokom zime, što nikako ne znači da nam je zimnica sada manje važna. Bez obzira na bogatu ponudu u supermarketima, i to tokom cele godine, mnogo je onih koji i dalje vole da u svojim ostavama poređaju tegle pune raznog povrća i voća. I ne samo to. Burići sa turšijom, kace sa kiselim kupusom, i sada se mogu videti u podrumima, ali i na balkonima širom Srbije.

Zašto nam je zimnica važna?

Sigurno nije zbog gladi. Kisele krastavce, ali i kupus, sada možemo da kupimo u bilo koje doba godine, kao i turšiju, razne džemove, čak i ajvar. Ostavljanje hrane za zimu ima svoje korene u našoj tradiciji, ali i u navikama i  vaspitanju. Takođe, od pripremanja zimnice ne odustajemo i zato što je to lepa prilika da se okupe komšije, prijatelji, familija i da zajedno peku paprike za ajvar i ljutenicu, kuvaju sok od paradajza, ređaju kupus u kacu, na smenu mešaju pekmez da ne zagori. Slavska trpeza ne može da se zamisli bez sarme od domaćeg kiselog kupusa i turšije u svim bojama. A tek roze rasol nakon obilnog božićnog ručka… U mnogim kućama i dan danas je nezamislivo dočekati goste bez domaćeg slatka i kafe, ili makar vanilica sa domaćim džemom od kajsije. A palačinke? Lepe su sa kupovnim čokoladnim kremovima, ali su ipak najlepše sa bakinim pekmezommmmm!

Foto: Unsplash

I nije zimnica samo ukusna. Ona može biti i ukras u kuhinji. Uredno poređane tegle, sa lepim poklopcima i nalepnicama na kojima je krasnopisom naznačeno šta se u kojoj nalazi, mala su remek-dela kreativnih domaćica i domaćina. Jer, ne takmičimo se samo u receptima već i u estetici, nije nam važno samo da se u slast pojede, već i da lepo izgleda na polici, da se pamti i željno iščekuje sledeće zime. Zimnicu volimo i da delimo drugima, mada je pravilno reći – razmenjujemo. Ja tebi pekmez, ti meni kompot. Ili još bolje: ti meni ajvar, ja tebi ajvar – da vidimo čiji je bolji.

Recepti se, naravno, ljubomorno čuvaju, kao i trikovi: malo cvekle u kaci sa kupusom daće rasolu zdravu roze boju, ajvar je dobar samo ako se pravi od mesnatih crvenih paprika, a za savršen je potrebno da se ispeku na roštilju i to na drva ili ugalj. Samo od svežeg voća, onog koje biste u slast pojeli, može biti dobar džem, pekmez ili slatko, a sve to će duže trajati ako se tegle nakon punjenja okrenu naopačke, na samo deset minuta. Za čvrste kisele krastavce koristi se stari trik – pre ređanja u tegle, treba ih držati u hladnoj vodi u frižideru, sat, dva.

Foto: Unsplash

Sigurno znate da u pripremi zimnice nismo usamljeni. Sušenje, soljenje i ostali vidovi konzerviranja hrane kako bi joj se produžio rok trajanja, praktikovali su se još u ranim civilizacijama i na skoro svim meridijanima. Hrana za zimu, manje-više ista, ostavlja se u većini evropskih zemalja, ali i u Australiji, Americi i Velikoj Britaniji odakle nam je stigla prva staklena tegla sa poklopcem 1842. godine, iz kompanije Kilner, a unapređeni model, sa spoljnim zavrtanjem, patentirao je Amerikanac Džon Landis Mejson 1858. godine. Početkom 20. veka bile su veoma popularne tegle koje originalno potiču iz Australije – imale su metalne poklopce i svojevrsne kopče, a pravu revoluciju u kućnom konzerviranju hrane napravile su 1895. godine nemačke tegle sa staklenim poklopcima i gumom, u kojima je hrana bila gotovo vakuumirana.

Foto: Pixabay

Od zemljanih ćupova do staklenih tegli, zimnica je prošla dug put tokom kojeg se menjala i unapređivala, ali ono zbog čega nam je toliko draga ostalo je isto – ulepšava nam zimu, daje tom godišnjem dobu neki poseban šarm i čini da mu se radujemo, jer podvarak, sarma, kao i kiseli kupus sa tucanom paprikom nemaju isti ukus kada zima prođe. Kao da njihova magija nestane sa prvim sunčanim danima.

Slažete se?

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…