Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom

AUTOR: CityMagazine 24 Oct, 2020
Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom

Jesenja sezona uvek nas asocira na mirisna i hrskava jela iz rerne u kojima uživamo sa najmilijima. Budući da nas trenutne okolnosti sprečavaju da se družimo sa dragim ljudima u kafićima i restoranima, ovu sezonu maksimalno iskoristite za ušuškano druženje kod kuće sa porodicom i prijateljima uz ukusne i aromatične zalogaje. A ima li boljeg izbora od slasne pite koja se topi u ustima i koja je puna neodoljivih jesenjih ukusa?! Zato vam danas donosimo upravo jedan takav recept…

Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom

Foto: twiggstudios.com

Potrebno je (za četiri osobe):

  • 100 g putera + još 15 g
  • 5 listova kora za pitu
  • 500 g šampinjona
  • 100 g kačkavalja po želji
  • 1 kugla mocarele
  • 1 čen belog luka
  • 1 supena kašika peršuna
  • maslinovo ulje
  • so, sveže mleveni crni biber
Foto: tasteloveandnourish.com

Priprema:

Operite šampinjone, pa ih očistite i isecite na komade srednje veličine. Očistite i sitno iseckajte beli luk, kao i peršun.

Zagrejte rernu na 180°C.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte pečurke, posolite ih i pobiberite, pa ostavite da se krčkaju na srednje jakoj vatri nekoliko minuta, dok ne omekšaju. Kada ispari sva tečnost, dodajte kockicu putera (15 g) i ostavite šampinjone da se karamelizuju zajedno sa belim lukom i peršunom. Sklonite sa vatre.

Tepsiju za pečenje podmažite puterom, a ostatak putera (100 g) otopite u manjoj šerpi. Četkicom premažite prvu koru otopljenim puterom sa obe strane i položite je u tepsiju, a zatim postupak ponovite sa ostalim korama, slažući ih tako da se delimično preklapaju i formiraju krug.

Kačkavalj iseckajte na kockice, pa rasporedite po podlozi od kora. Zatim dodajte fil od pečurka, pa fino rasporedite po celoj površini, a odozgo izmrvite mocarelu. Preklopite fil krajevima kora koje vire iz tepsije, i pecite u rerni oko 20 minuta, ili dok pita ne dobije finu zlatnožutu boju.

Poslužite dok je toplo i uživajte!

Izvor: Elle France

Fotografije za naslovni kolaž: Elle France, Pinterest

Najčitanije

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

„Sve je na prodaju, i integritet i obraz”: Nina Radulović na Instagramu reklamira ekološku katastrofu u Majdanpeku

Postoji ona stara narodna, “nije važno šta se piše, samo stavi lepu sliku”, pa su se izgleda tom logikom vodili…

Najnovije - Gastro

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…