Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ljudi u Srbiji ovih dana guglaju recept za tatliju: Sličan je kao orasnica, a lako se pravi

AUTOR: CityMagazine 28 Jul, 2022
Ljudi u Srbiji ovih dana guglaju recept za tatliju: Sličan je kao orasnica, a lako se pravi

Danas vam predstavljamo recept za malo poznat kolač tatlija, koji potiče sa Kosova. Ukoliko ste ljubitelj oraha, verujemo da ćete poželeti da ga isprobate još danas, a u nastavku otkrijte šta vam je potrebno od sastojaka i postupak pripreme. Nadamo se da će vam uspeti iz prve!

Potrebno je:

2 kašike šećera

4 dl vode

5.5 dl ulja

1.5 kesice praška za pecivo

orasi

brašno po potrebi

Za preliv:

1 l vode

1.2 kg šećera

2 vanilin šećera

sok od 1/2 limuna

Priprema:

1. U dublju šerpu sipajte 2 kašike šecera i sačekajte da se karameliše. Odmah dodajte vodu pa kad se sve lepo otopi i ulje. Kada proključa dodajte malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo. Sjedinite masu uz brašno do određene gustine…. Kada nije previše meko, a ni tvrdo, kada ga sakupljate u loptu, a ono puca tada je gotovo. Sve je odokativno, i zavisi od vrste brašna.

2. Rastanjite testo u tepsiju, a zatim pažljivo obeležite krajeve koje ćete odseći, jer oni umeju da pregore i pokvare izgled kolača. Isecite kocke željene veličine i utisnite orahe.

3. Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite kolač da se peče. Smanjite temperaturu posle 15minuta na 200 stepeni i pecite kolač otprilike jos jedno 45minuta, dok ne dobije lepu boju meda.

4. U međuvremenu pripremite preliv, koji se kuva 10 minuta. Pečen kolač izvadite iz rerne i dok je vruć prelijte ga vrućim prelivom. Neka odstoji da upije sve, najbolje preko noći.

Izvor: Coolinarka

Naslovna fotografija: Sahand Babali / Unsplash

Najčitanije

Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije

Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…

Zdrava navika Breda Pita zbog koje ima najčistiji urinarni trakt u Holivudu: Tajna je u ovom napitku

Ako ste se pitali šta to Bred Pit jede i pije pa je u 58. godini i dalje najpoželjniji muškarac…

Bonton na plaži: 5 zlatnih pravila

Savršen dan na plaži nije uslovljen samo lepim vremenom, ponašanje ljudi oko vas može da napravi razliku. Ovo se posebno…

Na 100 kilometara od Beograda čeka vas raj: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme…

Ovo su najskuplje plaže u Crnoj Gori: Za 1.000 evra na dan, dobićete ovo

Planiranje odmora za većinu stanovnika u Srbiji je godišnji poduhvat, pa se tako pažljivo računa koliko može da vas košta…

Ovo je tačan dnevni jelovnik Kejt Midlton: Večera je najveće iznenađenje, a preukusna je

Od ovsene kaše za doručak, do pečenog pileta za večeru. Ovo je detaljan jelovnik Kejt Midlton, jer sudeći po Gugl…

Najnovije - Gastro

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…

Čuveni kuvar sa TikToka, Neno Cooks za City Magazine: Moj kulinarski show bi se zvao Anthony Bourdain za sirotinju

Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži…

Hladna čorba od krastavca koja će vas momentalno osvežiti i hidrirati

Na ovako visokim temperaturama ono što najmanje želimo je da uključujemo šporet i pripremamo teška i komplikovana jela. Zbog toga…