Marcipan – osnovni recept za sastojak koji svaku poslasticu podiže na viši nivo
Marcipan je čuveni slatkiš od mlevenih badema i šećera, koji se može konzumirati samostalno ili kao deo raznih kolača, pralina i drugih poslastica. Glatke i kompaktne teksture, on je odličan kako za oblaganje torti, tako i za pravljenje raznih oblika i figurica koje se koriste za dekoraciju, naročito tokom praznične sezone.
Ovaj slatkiš po želji možete obojiti jestivim bojama ili aromatizovati ekstraktom po svom ukusu, a mi vam danas donosimo osnovni recept za marcipan masu, koju možete koristiti po svojoj želji:
Marcipan
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna (ili mlevenih badema)
- 200 g prah šećera
- 1 belance (ili više, po želji)
- 1 kašičica ekstrakta badema (opciono)
- Prstohvat soli
Priprema:
- Ako koristite ceo badem, prvo ih blanširajte u vrućoj vodi, a zatim ih sameljite u brašno.
- U velikoj posudi pomešajte bademovo brašno, prah šećer i prstohvat soli.
- Postepeno dodajte belance i mešajte dok ne dobijete glatku i čvrstu masu. Ako želite, dodajte ekstrakt badema ili neki drugi ekstrakt po svom ukusu.
- Kada se smesa sjedini, oblikujte marcipan u valjak ili drugu formu, po želji.
- Čuvajte umotan u plastičnu foliju u frižideru i po potrebi koristite za ukrašavanje ili pravljenje raznih poslastica. Prijatno!