Mekani medenjaci – jednostavan recept za najmirisnije zimske kolačiće
Mekani medenjaci puni aromatičnih začina često su nam prva asocijacija na hladne zimske dane i prazničnu sezonu. Kako su dani sve hladniji i mrak sve brže pada, sve više nam prija da uveče uključimo rernu i napravimo neku ukusnu poslasticu koja će nas ugrejati, utešiti i od koje će cela kuća divno mirisati!
Tim povodom, danas sa vama delimo brz i jednostavan recept za ukusne i sočne medenjake koji se tope u ustima i koji će nestati za tili čas:
Mekani medenjaci
Sastojci:
- 4 jajeta
- 700-800 g brašna
- 5-6 kašika meda, po ukusu
- 250 g sećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- cimet, đumbir, muskatni oraščić, anis, karanfilić po ukusu
Priprema:
- Za početak, umutite jaja, pa im dodajte šećer, med, so i začine.
- Postepeno dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom, pa sve dobro sjedinite kako biste dobili lepo glatko testo.
- Testo prebacite u dublju posudu, pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na dva sata da odmori i stegne se da bi se lakše oblikovalo.
- Nakon toga, izvadite testo iz frižidera, pa rukom odvajajte kuglice veličine oraha.
- Slažite kuglice u pleh obložen pek papirom praveći razmak između njih, jer se mekani medenjaci dosta rašire prilikom pečenja.
- Pecite na 180 stepeni C oko 10-15 min, dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju. Nemojte da vas brine što su i dalje meki – hlađenjem će se svakako stvrdnuti.
- Ostavite medenjake da se malo prohlade, po želji pospite prah šećerom, poslužite uz omiljeni čaj ili kafu i uživajte u prhkim ukusnim medenim zalogajčićima!
Bonus savet:
Ukoliko želite, medenjake možete preliti glazurom od prah šećera, vode i limunovog soka ili ih dekorisati po svom ukusu. Prijatno!