• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
mekani medenjaci
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Mekani medenjaci – jednostavan recept za najmirisnije zimske kolačiće

CityMagazine
03.12.2024. 2 min Recepti

Mekani medenjaci puni aromatičnih začina često su nam prva asocijacija na hladne zimske dane i prazničnu sezonu. Kako su dani sve hladniji i mrak sve brže pada, sve više nam prija da uveče uključimo rernu i napravimo neku ukusnu poslasticu koja će nas ugrejati, utešiti i od koje će cela kuća divno mirisati!

Tim povodom, danas sa vama delimo brz i jednostavan recept za ukusne i sočne medenjake koji se tope u ustima i koji će nestati za tili čas:

Mekani medenjaci

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 700-800 g brašna
  • 5-6 kašika meda, po ukusu
  • 250 g sećera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • cimet, đumbir, muskatni oraščić, anis, karanfilić po ukusu
Mekani medenjaci - jednostavan recept za najmirisnije zimske kolačiće
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

  1. Za početak, umutite jaja, pa im dodajte šećer, med, so i začine.
  2. Postepeno dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom, pa sve dobro sjedinite kako biste dobili lepo glatko testo.
  3. Testo prebacite u dublju posudu, pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider na dva sata da odmori i stegne se da bi se lakše oblikovalo.
  4. Nakon toga, izvadite testo iz frižidera, pa rukom odvajajte kuglice veličine oraha.
  5. Slažite kuglice u pleh obložen pek papirom praveći razmak između njih, jer se mekani medenjaci dosta rašire prilikom pečenja.
  6. Pecite na 180 stepeni C oko 10-15 min, dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju. Nemojte da vas brine što su i dalje meki – hlađenjem će se svakako stvrdnuti.
  7. Ostavite medenjake da se malo prohlade, po želji pospite prah šećerom, poslužite uz omiljeni čaj ili kafu i uživajte u prhkim ukusnim medenim zalogajčićima!

Bonus savet:

Ukoliko želite, medenjake možete preliti glazurom od prah šećera, vode i limunovog soka ili ih dekorisati po svom ukusu. Prijatno!

Oznake:

medmekani medenjacizimski kolačićizimski začini

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Karamel-kikiriki čokoladni kolač
Prethodni

Karamel-kikiriki čokoladni kolač je sve što želite od deserta: Recept za raskošnu poslasticu koju morate probati

kafić
Sledeći

Objavljena lista najboljih kafića u Evropi, na njoj je i jedan iz Srbije

Sledeći
kafić
04.12.2024.

Objavljena lista najboljih kafića u Evropi, na njoj je i jedan iz Srbije

Prethodni
01.12.2024.

Karamel-kikiriki čokoladni kolač je sve što želite od deserta: Recept za raskošnu poslasticu koju morate probati

Karamel-kikiriki čokoladni kolač

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖