• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mekike
Mekike, foto: Shutterstock

Mekike, recept za najbrži obrok

CityMagazine
04.06.2024. 2 min Recepti

Mekike su tradicionalne balkanske pržene pogačice koje su odlične za doručak ili užinu. Evo jednog klasičnog recepta za mekike:

Recept za mekike

Sastojci:

500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca (7 g)
300 ml toplog mleka ili vode
2 kašike ulja (za testo)
Ulje za prženje (suncokretovo, biljno ili maslinovo)

Je l’ znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju

Uputstvo:

Priprema kvasca:
Ako koristite sveži kvasac, rastvorite ga u toplom mleku ili vodi sa šećerom i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne počne da peni.
Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga direktno sa brašnom.

Priprema testa:
U veliku posudu stavite brašno i so, pa dodajte pripremljeni kvasac (ako koristite suvi kvasac, dodajte i šećer ovde).
Dodajte ulje i postepeno dolivajte toplo mleko ili vodu, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Mesite testo 5-10 minuta dok ne postane elastično i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je testo previše lepljivo.

Nadolaženje testa:
Pokrijte posudu krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste, oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.

Oblikovanje mekika:
Kada je testo nadošlo, premesite ga na blago pobrašnjenoj površini.
Otkidajte komade testa veličine manje šake i oblikujte ih u loptice.
Svaku lopticu rastanjite rukama ili oklagijom dok ne dobijete oblik diska debljine oko 1 cm.



Prženje mekika:
U dubljoj tiganji zagrejte dovoljnu količinu ulja za prženje (ulje treba da bude dovoljno duboko da mekike mogu slobodno da plivaju).
Pržite mekike u vrelim ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane, oko 2-3 minuta sa svake strane.
Izvadite pržene mekike i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.

Serviranje:
Poslužite mekike tople, same ili uz dodatke po želji kao što su sir, pavlaka, džem, med ili šećer u prahu.

Oznake:

mekike

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

đuveč
Prethodni

Đuveč, recept za tradicionalno jelo sa Balkana

Mućkalica
Sledeći

Mućkalica, recept sa juga

Sledeći
Mućkalica
04.06.2024.

Mućkalica, recept sa juga

Prethodni
04.06.2024.

Đuveč, recept za tradicionalno jelo sa Balkana

đuveč

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖