Mekike, recept za najbrži obrok
Mekike su tradicionalne balkanske pržene pogačice koje su odlične za doručak ili užinu. Evo jednog klasičnog recepta za mekike:
Recept za mekike
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog kvasca (7 g)
300 ml toplog mleka ili vode
2 kašike ulja (za testo)
Ulje za prženje (suncokretovo, biljno ili maslinovo)
Uputstvo:
Priprema kvasca:
Ako koristite sveži kvasac, rastvorite ga u toplom mleku ili vodi sa šećerom i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne počne da peni.
Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga direktno sa brašnom.
Priprema testa:
U veliku posudu stavite brašno i so, pa dodajte pripremljeni kvasac (ako koristite suvi kvasac, dodajte i šećer ovde).
Dodajte ulje i postepeno dolivajte toplo mleko ili vodu, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Mesite testo 5-10 minuta dok ne postane elastično i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je testo previše lepljivo.
Nadolaženje testa:
Pokrijte posudu krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste, oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
Oblikovanje mekika:
Kada je testo nadošlo, premesite ga na blago pobrašnjenoj površini.
Otkidajte komade testa veličine manje šake i oblikujte ih u loptice.
Svaku lopticu rastanjite rukama ili oklagijom dok ne dobijete oblik diska debljine oko 1 cm.
Prženje mekika:
U dubljoj tiganji zagrejte dovoljnu količinu ulja za prženje (ulje treba da bude dovoljno duboko da mekike mogu slobodno da plivaju).
Pržite mekike u vrelim ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane, oko 2-3 minuta sa svake strane.
Izvadite pržene mekike i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Serviranje:
Poslužite mekike tople, same ili uz dodatke po želji kao što su sir, pavlaka, džem, med ili šećer u prahu.
No Comment! Be the first one.