• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mladenčići, originalni recept: Ovako su ih mesile naše bake za veliki praznik braka i dece
Foto: Shutterstock/Creative Family

Mladenčići, originalni recept: Ovako su ih mesile naše bake za veliki praznik braka i dece

CityMagazine
21.03.2024. 2 min Recepti

Praznik Mladenci slave pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića koji se simbolično zovu mladenčići.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići i to njih 40. Običaj je da se na Mladence posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju, a pravi se i 40 kolača od meda – mladenčići.

Od davnina naše bake su ih pravile po jedinstvenom receptu, a novopečene mlade su učile od njih kako da umese ove ukusne kolačiće sa medom, koji su neretko posipani i orasima.

Mladenčići, originalni recept

Sastojci:

– 400 ml kisele vode
– 100 ml obične vode
– 1 kocka kvasca
– 200 ml ulja
– 100 g šećera
– 700 g brašna
– sok od 1 limuna i naredndana korica
-med

za šećernu vodicu:

– 100 ml vode
– 4 kašike šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u 100 ml mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru, kao i nadošli kvasac. Dodajte brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo.

Najbolje je da testo zamesite uveče, tako da odstoji preko noći. Ujutru razvijte koru debljine prsta, pa čašom vadite mladenčiće i poređajte u pleh.

U 100 ml vode razmutite četiri kašike šećera, pa pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.

Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180 stepeni i mladenčiće pecite još desetak minuta, dok ne porumene.

Kada se ispeku premažite ih medom, a po želji pospite i mlevenim orasima.

Oznake:

mladencimladenčićimladenčići recept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

so
Prethodni

Saveti za kuvanje: Kada i koliko bi trebalo soliti različita jela?

Pasulj
Sledeći

Pasulj, recept koji treba da sačuvate

Sledeći
Pasulj
21.03.2024.

Pasulj, recept koji treba da sačuvate

Prethodni
20.03.2024.

Saveti za kuvanje: Kada i koliko bi trebalo soliti različita jela?

so

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖