• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mladenčići, originalni recept: Ovako su ih mesile naše bake za veliki praznik braka i dece
Foto: Shutterstock/Creative Family

Mladenčići, originalni recept: Ovako su ih mesile naše bake za veliki praznik braka i dece

CityMagazine
21.03.2024. 2 min Recepti

Praznik Mladenci slave pre svega mladi bračni parovi i deca, a obeležava se i simboličnim mešenjem 40 kolačića koji se simbolično zovu mladenčići.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići i to njih 40. Običaj je da se na Mladence posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju, a pravi se i 40 kolača od meda – mladenčići.

Od davnina naše bake su ih pravile po jedinstvenom receptu, a novopečene mlade su učile od njih kako da umese ove ukusne kolačiće sa medom, koji su neretko posipani i orasima.

Mladenčići, originalni recept

Sastojci:

– 400 ml kisele vode
– 100 ml obične vode
– 1 kocka kvasca
– 200 ml ulja
– 100 g šećera
– 700 g brašna
– sok od 1 limuna i naredndana korica
-med

za šećernu vodicu:

– 100 ml vode
– 4 kašike šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u 100 ml mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru, kao i nadošli kvasac. Dodajte brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo.

Najbolje je da testo zamesite uveče, tako da odstoji preko noći. Ujutru razvijte koru debljine prsta, pa čašom vadite mladenčiće i poređajte u pleh.

U 100 ml vode razmutite četiri kašike šećera, pa pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.

Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180 stepeni i mladenčiće pecite još desetak minuta, dok ne porumene.

Kada se ispeku premažite ih medom, a po želji pospite i mlevenim orasima.

Oznake:

mladencimladenčićimladenčići recept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

so
Prethodni

Saveti za kuvanje: Kada i koliko bi trebalo soliti različita jela?

Pasulj
Sledeći

Pasulj, recept koji treba da sačuvate

Sledeći
Pasulj
21.03.2024.

Pasulj, recept koji treba da sačuvate

Prethodni
20.03.2024.

Saveti za kuvanje: Kada i koliko bi trebalo soliti različita jela?

so

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖