Najveća greška koju pravimo kada pržimo jaja- od sada će vam doručak biti još slađi
Ne samo da će pridržavanje ovih saveta učiniti da vaš obrok bude mnogo bolji, već će biti i zdraviji.
Mnogi ljudi vole da spremaju jaja za doručak. Ali dijetetičari i nutricionisti upozoravaju da mnogi prave veliku grešku kada prže jaja: koriste pogrešno ulje i prže ih na pogrešnoj temperaturi.
Belanac je odličan izvor proteina, a žumance je prepuno vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein, kaže nutricionista Lindzi Vengler za Iahoo! Ali sa pogrešnom pripremom, efekat korisnih supstanci u jajetu može se brzo negirati.
Najveće greške koje pravimo
Najveća greška je prženje jaja na puteru. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim se u jaja doda puter, zasićene masti se povećavaju.
„Ne želimo to, jer je velika količina zasićenih masti u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima“, upozorava dijetetičarka Ketrin Basbaum.
Ne samo puter: izbegavajte i njega…
Ne samo puter, prema dijetetičarki Tari Tomaino, trebalo bi da izbegavamo i kokosovo ulje i slaninu, jer oni smanjuju visok nutritivni profil jaja.
Možemo da nanesemo još veću štetu našem organizmu ako pržimo jaja na jakoj vatri. Dijetetičarka Rebeka Vasuta kaže da visoke temperature izazivaju oksidaciju ulja, što može izazvati upalu u telu. On savetuje da prilikom prženja jaja zato radije koristimo ulje koje oksidira na višim temperaturama. Na primer, ovo svojstvo ima ulje avokada.
Koji način pripreme jaja je najzdraviji?
Ako odlučimo da jedemo kajganu ili kajganu, dijetetičar Tomainova preporučuje korišćenje minimalne količine masti ili korišćenje nezasićenih masti. Još zdravija alternativa su tvrdo kuvana ili poširana jaja, jer vam za pripremu nije potrebna mast.
Dodatak je takođe važan
Pored toga kako pripremamo jaja, važno je i kakav prilog spremamo. Tomain savetuje da pored jaja pripremite i dosta povrća, jer ćemo na taj način unositi dodatne hranljive materije i vlakna.