• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: viennaslide / akg-images / Profimedia

Džem od kajsija: Starinski recept koji uspeva svima

CityMagazine
17.05.2023. 2 Mins Read Recepti

Uskoro počinje sezona kajsija, koju će domaćice iskoristiti za spremanje džema ili pekmeza od ovog voća.

Idealan za pravljenje kolača, najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, a mi smo pronašli recept za džem koji će vas vratiti u detinjstvo.

Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove.

Povezani članci

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.

Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi.

Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.

Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća.

S obzirom na to da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.

Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati.

Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kajsija
  • 300-400 gr šećera.

Priprema:

Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.

Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.

Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.

Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.

Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe.

U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.

Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 gr), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.

Zatim ih kuvajte na uobičajen način.

Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.

Znam da mnogi stavljaju 500 gr  ili više na kg kajsija.

Po meni je i više nego dovoljno 250-300 gr šećera na 1 kg kajsija.

Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.

I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.

Izvor: Blog Domaćica za vas.

Tags:

džem od lukakajsija

Povezani članci

Recept star 150 godina iz Leskovca za jelo koje se sprema 10 sati: Kada ga probate zaboravićete na pečenje i čvarke

Taljatele, recept koji miriše na more

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi

Previews
17.05.2023.

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi

Najnovije

Detour nas vodi na nezaboravan muzički put kroz vreme 25. i 26. maja u klubu BitefArtCafe
CityMagazine
Otvorena izložba „Italija je u modi“ koja je okupila urbani deo Beograda
CityMagazine
E-Play obradio pesmu EKV-a u okviru kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica
CityMagazine
Prijanka Čopra i Sem Hjuan osvojiće vas u filmu „Ponovo ljubav“
CityMagazine
Kako će izgledati vaš 70. rođendan? Nova pesma i spot Ide Prester govori baš o tome
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖