Napravite neodoljiva čokoladna jaja za Uskrs
Bliži nam se Uskrs, a neizostavni deo praznične trpeze i dekoracije jesu čokoladna jaja, kojima se najmlađi posebno raduju! No, umesto da kupite ona gotova u marketima, mi vam predlažemo da ove godine budete kreativni i sami uz pomoć svojih ukućana napravite ovu ukusnu i dekorativnu poslasticu kojom će svi biti oduševljeni! I ne, uopšte nije toliko komplikovano kao što zvuči. Ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo detaljan postupak, korak po korak.
Kako napraviti čokoladna jaja pomoću kalupa?
Ako imate adekvatan kalup ili modlu, pravljenje uskršnjih čokoladnih jaja za vas će biti vrlo jednostavno. Ipak, ako želite uskršnja jaja visokog sjaja, preporučljivo je da čokoladu temperirate pre nego što je sipate u kalup. To znači da tokom topljenja čokolade sve vreme vodite računa o njenoj temperaturi, zbog čega će vam biti potreban termometar za kuvanje.
Takođe, čokoladu ćete lakše temperirati ako najpre otopite 200 g tamne ili mlečne čokolade na pari pre nego što dodate još 100 g seckane čokolade. Čim se cela istopi, sipajte je direktno u kalup i ostavite da odstoji oko 2 sata.
Ako želite da napravite šuplja jaja, kada se čokolada sipa u kalup, višak odlijte, a zatim ostavite izlivene „polutke” da se stegnu. Zatim ih izvadite iz kalupa, a njihove ivice nakratko istopite na dnu prevrnutog lonca koji je prethodno stavljen da se zagreva. Na taj način rubovi dve polovine jajeta će početi lagano da se tope, zbog čega ćete moći lako da ih spojite. Spojeno jaje držite nekoliko trenutaka u rukama, a zatim stavite na ravnu podlogu i stavite u frižider da se potpuno stegne. Druga varijanta je da polovine ne spajate, već samo ostavite da se dobro stegnu, a zatim dekorišete pralinama, rafaelo kuglicama, keksićima, šlagom, kokosom, voćem…
Kako napraviti čokoladna jaja bez kalupa?
Za ovaj, malo zahtevniji, poduhvat, potrebna su kokošja jaja (mada možete koristiti i jaja prepelice, ali su ona dosta manja, pa samim tim i nezgodnija za rad), kartonska kutija za jaja i otopljena čokolada prave temperature.
Počnite tako što ćete vrhom noža izbušiti rupu na najšiljatijem delu jajeta, a zatim je nežno širite dok ne dobijete prečnik od oko 1 cm. Jaje ispraznite u posudu (koje se čuva za drugi recept), a unutrašnjost ljuske isperite i ostavite da se potpuno osuši. Zatim u šupljinu ljuske jajeta sipajte priličnu količinu otopljene čokolade, pa je okrenite u svim pravcima tako da čokolada prekrije celu površinu, a višak sipajte kroz otvor. Napunjene ljuske sa otvorom na gornjoj strani postavite vertikalno u kutiju za jaja, pa ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Nakon toga ih oljuštite, po želji dekorišite šlagom ili ganaš kremom i šarenim mrvicama, i spremna su za serviranje!
Ovako pripremljena uskršnja jaja (naročito ukoliko su manja) možete koristiti i kao dekoraciju za uskršnju tortu ili neku drugu poslasticu. Izgledaće sjajno u bilo kojoj varijanti i još brže će nestati sa stola! Srećan Uskrs!
Izvor: Elle France
Naslovna fotografija: Nathana Rebouças/Unsplash
No Comment! Be the first one.