• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Napravite neodoljiva čokoladna jaja za Uskrs

CityMagazine
20.04.2022. 3 min Recepti

Bliži nam se Uskrs, a neizostavni deo praznične trpeze i dekoracije jesu čokoladna jaja, kojima se najmlađi posebno raduju! No, umesto da kupite ona gotova u marketima, mi vam predlažemo da ove godine budete kreativni i sami uz pomoć svojih ukućana napravite ovu ukusnu i dekorativnu poslasticu kojom će svi biti oduševljeni! I ne, uopšte nije toliko komplikovano kao što zvuči. Ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo detaljan postupak, korak po korak.

Kako napraviti čokoladna jaja pomoću kalupa?

Foto: Junior REIS/Unsplash

Ako imate adekvatan kalup ili modlu, pravljenje uskršnjih čokoladnih jaja za vas će biti vrlo jednostavno. Ipak, ako želite uskršnja jaja visokog sjaja, preporučljivo je da čokoladu temperirate pre nego što je sipate u kalup. To znači da tokom topljenja čokolade sve vreme vodite računa o njenoj temperaturi, zbog čega će vam biti potreban termometar za kuvanje.

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Takođe, čokoladu ćete lakše temperirati ako najpre otopite 200 g tamne ili mlečne čokolade na pari pre nego što dodate još 100 g seckane čokolade. Čim se cela istopi, sipajte je direktno u kalup i ostavite da odstoji oko 2 sata.

Ako želite da napravite šuplja jaja, kada se čokolada sipa u kalup, višak odlijte, a zatim ostavite izlivene „polutke” da se stegnu. Zatim ih izvadite iz kalupa, a njihove ivice nakratko istopite na dnu prevrnutog lonca koji je prethodno stavljen da se zagreva. Na taj način rubovi dve polovine jajeta će početi lagano da se tope, zbog čega ćete moći lako da ih spojite. Spojeno jaje držite nekoliko trenutaka u rukama, a zatim stavite na ravnu podlogu i stavite u frižider da se potpuno stegne. Druga varijanta je da polovine ne spajate, već samo ostavite da se dobro stegnu, a zatim dekorišete pralinama, rafaelo kuglicama, keksićima, šlagom, kokosom, voćem…

Foto: Nathana Rebouças/Unsplash

Kako napraviti čokoladna jaja bez kalupa?

Za ovaj, malo zahtevniji, poduhvat, potrebna su kokošja jaja (mada možete koristiti i jaja prepelice, ali su ona dosta manja, pa samim tim i nezgodnija za rad), kartonska kutija za jaja i otopljena čokolada prave temperature.

Počnite tako što ćete vrhom noža izbušiti rupu na najšiljatijem delu jajeta, a zatim je nežno širite dok ne dobijete prečnik od oko 1 cm. Jaje ispraznite u posudu (koje se čuva za drugi recept), a unutrašnjost ljuske isperite i ostavite da se potpuno osuši. Zatim u šupljinu ljuske jajeta sipajte priličnu količinu otopljene čokolade, pa je okrenite u svim pravcima tako da čokolada prekrije celu površinu, a višak sipajte kroz otvor. Napunjene ljuske sa otvorom na gornjoj strani postavite vertikalno u kutiju za jaja, pa ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Nakon toga ih oljuštite, po želji dekorišite šlagom ili ganaš kremom i šarenim mrvicama, i spremna su za serviranje!

Ovako pripremljena uskršnja jaja (naročito ukoliko su manja) možete koristiti i kao dekoraciju za uskršnju tortu ili neku drugu poslasticu. Izgledaće sjajno u bilo kojoj varijanti i još brže će nestati sa stola! Srećan Uskrs!

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Nathana Rebouças/Unsplash

Oznake:

čokoladna jajauskrsuskršnja dekoracijauskršnja trpezauskršnji recept

Povezani članci

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Pripremite ova elegantna predjela za Uskrs

Sledeći

Napravite domaći pesto od sremuša

Sledeći
23.04.2022.

Napravite domaći pesto od sremuša

Prethodni
19.04.2022.

Pripremite ova elegantna predjela za Uskrs

Najnovije

Dragan Nikolić i Milena Dravić
Milena Dravić i Dragan Nikolić su se zaljubili na snimanju filma koji nije uopšte romantičan i veseo: Prikazan je sinoć
Miloš Dašić
Domaće serije
Tri nove domaće serije koje (ne) morate da gledate, a nisu Deca zla
Miloš Dašić
Premijera Bitke na Neretvi
Pre 54 godine Holivud je došao na noge Titu: Orson Vels, Jul Briner, Sofija Loren na premijeri našeg filma za koji je plakat radio Pikaso
Miloš Dašić
Otvorena vrata
„Ovo je išlo na RTS-u ’94, zamislite danas tako nešto“: Scena iz serija Otvorena vrata je aktuelna i dan danas
CityMagazine
Državni posao
Momci iz serije „Državni posao“ su napravili najbolji oproštaj od Žarka Lauševića koji smo videli
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖