Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna
Strastveni ljubitelji paste vrlo dobro mogu da prepoznaju razliku koju može da napravi čak samo jedan sastojak. Filozofije je mnogo kada je pasta u pitanju, naročito kada govorimo o pripremi čuvenog bolonjeza. Vrsta mesa, pitanje svinjskog ili junećeg, kombinacija ova dva ili jednostavno goveđe meso.
Profesionalni kuvari bolonjez sos kuvaju satima, dok neke domaćice ovu pastu računaju kao brzinski ručak koji zahteva pola sata pažnje, piše vecerji.hr.
Recept koji predstavlja odličan kompromis za one koji ne žele da provedu sate pored šporeta, ali ipak žele kvalitetan ručak bogat divnim aromama, uz, kako navodi Tatjana Miletić, sveže namirnice, stvoriće jedinstven ukus koji podseća na original.
Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 250 g mlevenog junećeg mesa
- 1 srednji crveni luk
- komad celera, oko 30 g
- 2 manje šargarepe
- 150 ml crnog vina
- 4-5 kašika paradajz pirea
- 200 ml goveđe kocke za supu
- grančica ruzmarina
- 4-5 listova lovora
- so
- biber
- 1 pakovanje špageta
- parmezan za posipanje
Priprema:
U zagrejano maslinovo ulje dodajte meso i pržite ga desetak minuta, ili dok iz njega ne ispari sva voda, zatim dodajte vino.
Profesioalni kuvari kažu da za kuvanje treba koristiti dobro vino, baš kakvo biste pili uz to jelo. Zatim dodajte luk, šargarepu i celer. Ako volite da osetite komadiće povrća, sitno ga iseckajte ili izrendajte. Ako ne želite da osetite povrće, onda ga jednostavno ispasirajte.
Sve izmešajte sa mesom, posolite, pobiberite i dinstajte oko pet minuta. zatim dodajte ruzmarin, lovor i pasirani paradajz, promešajte smesu i ponovo tako sjedinjeno dinstajte oko pet minuta. Dodajte goveđu kocku za supu. Sve zajedno kuvajte najmanje sat vremena na tihoj vatri, kako bi se ukusi i mirisi što bolje istakli. Pred sam kraj kuvanja u veliku šerpu punu vode dodajte malo soli i skuvajte testeninu. U gotovu smesu dodajte kuvanu testeninu, dobro promešajte, prebacite u tanjir i pospite svežim parmezanom.