• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna
Bolonjeze foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna

Marija Ćirjak
25.03.2023. 2 min Recepti

Strastveni ljubitelji paste vrlo dobro mogu da prepoznaju razliku koju može da napravi čak samo jedan sastojak. Filozofije je mnogo kada je pasta u pitanju, naročito kada govorimo o pripremi čuvenog bolonjeza. Vrsta mesa, pitanje svinjskog ili junećeg, kombinacija ova dva ili jednostavno goveđe meso.

Profesionalni kuvari bolonjez sos kuvaju satima, dok neke domaćice ovu pastu računaju kao brzinski ručak koji zahteva pola sata pažnje, piše vecerji.hr.

Recept koji predstavlja odličan kompromis za one koji ne žele da provedu sate pored šporeta, ali ipak žele kvalitetan ručak bogat divnim aromama, uz, kako navodi Tatjana Miletić, sveže namirnice, stvoriće jedinstven ukus koji podseća na original.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 250 g mlevenog svinjskog mesa
  • 250 g mlevenog junećeg mesa
  • 1 srednji crveni luk
  • komad celera, oko 30 g
  • 2 manje šargarepe
  • 150 ml crnog vina
  • 4-5 kašika paradajz pirea
  • 200 ml goveđe kocke za supu
  • grančica ruzmarina
  • 4-5 listova lovora
  • so
  • biber
  • 1 pakovanje špageta
  • parmezan za posipanje

Priprema:

U zagrejano maslinovo ulje dodajte meso i pržite ga desetak minuta, ili dok iz njega ne ispari sva voda, zatim dodajte vino.

Profesioalni kuvari kažu da za kuvanje treba koristiti dobro vino, baš kakvo biste pili uz to jelo. Zatim dodajte luk, šargarepu i celer. Ako volite da osetite komadiće povrća, sitno ga iseckajte ili izrendajte. Ako ne želite da osetite povrće, onda ga jednostavno ispasirajte.

Sve izmešajte sa mesom, posolite, pobiberite i dinstajte oko pet minuta. zatim dodajte ruzmarin, lovor i pasirani paradajz, promešajte smesu i ponovo tako sjedinjeno dinstajte oko pet minuta. Dodajte goveđu kocku za supu. Sve zajedno kuvajte najmanje sat vremena na tihoj vatri, kako bi se ukusi i mirisi što bolje istakli. Pred sam kraj kuvanja u veliku šerpu punu vode dodajte malo soli i skuvajte testeninu. U gotovu smesu dodajte kuvanu testeninu, dobro promešajte, prebacite u tanjir i pospite svežim parmezanom.

Oznake:

bolonjezepastarecept

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara
Prethodni

Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara

Hrana
Sledeći

Povrće varimo 40 minuta, a kada vidite koliko se organizam bori sa pečenjem, biće vam jasno zašto posle prasetine ne bi trebalo da jedete satima

Sledeći
Hrana
29.03.2023.

Povrće varimo 40 minuta, a kada vidite koliko se organizam bori sa pečenjem, biće vam jasno zašto posle prasetine ne bi trebalo da jedete satima

Prethodni
25.03.2023.

Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara

Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖