• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Hrana
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Povrće varimo 40 minuta, a kada vidite koliko se organizam bori sa pečenjem, biće vam jasno zašto posle prasetine ne bi trebalo da jedete satima

Marija Ćirjak
29.03.2023. 2 min Gourmet

Za novogodišnje odluke je sada već kasno, ali s obzirom da leto polako dolazi, gubljenje kilograma nikada nije bolje zvučalo. Međutim, osim dobre dijete i vežbanja, ipak je važno da znate što više informacija o svom telu kako biste razumeli šta se u njemu dešava, a kako Aktivni.si navodi, ključni proces jeste varenje.

Prilikom mršavljenja nije potrebno voditi računa samo o ishrani, već i fizičkoj aktivnosti, stresu, načinu života, a poželjno je pre odlaska na dijetu posavetovati se sa lekarom ili ličnim trenerom.

Naročito treba obratiti pažnju na vreme koje je potrebno da se hrana svari u organizmu.

Razume se da je nemoguće znati tačno vreme za varenje određene hrane, jer na to utiču i pol, starost i brzina metabolizma osobe. Međutim, neke namirnice zadržavaju se u telu duže nego druge. Neke namirnice vas odmah zasite dok drugima treba vremena.

Zlatno pravilo kada su porcije hrane u pitanju glasi: Ako na vašem meniju dominiraju namirnice kojima je potrebno manje vremena za varenje, onda jedete više nego što biste inače, dakle, brzo svarljiva hrana izaziva rast nivoa glukoze.

Samo jedan obrok dozvoljava mešanje hrane koja se brzo vari i one koje se sporo vari, a u drugima je potrebno izbegavati je. Kombinaciju namirnica najbolje je konzumirati za vreme ručka, kada je sistem organa za varenje najaktivniji, dok recimo večera zahteva namirnice koje se brže vare jer je telu noću potreban odmor.

Vreme potrebno za varenje nekih namirnica:

  • voda se vari brzo nakon pijenja
  • sok od voća ili povrća – 15 do 20 minuta
  • sirovo povrće – 30 do 40 minuta
  • kuvano povrće – 40 minuta
  • salata sa uljem – 60 minuta
  • riba – 45 do 60 minuta
  • krompir – sat i po do dva
  • žitarice – 2 sata
  • mlečni proizvodi – 2 sata
  • orasi – 3 sata
  • piletina – sat i po do dva
  • govedina – 3 sata
  • svinjetina – 5 sati
  • jagnjetina – 4 sata

Oznake:

mršavljenjenamirnicevarenje

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna
Prethodni

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna

Taljatele, recept koji miriše na more
Sledeći

Taljatele, recept koji miriše na more

Sledeći
Taljatele, recept koji miriše na more
30.03.2023.

Taljatele, recept koji miriše na more

Prethodni
25.03.2023.

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖