Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje
Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji je bolji način za to od domaćih hranljivih supa, čorbi i potaža?! Iz tog razloga, danas vam donosimo recept za kremasti potaž od karfiola koji hrani i greje telo i jača imunitet. Stoga, čak i ukoliko ne volite ovo povrće, obavezno probajte ovaj recept – verujemo da ćete biti oduševljeni.
Potrebno je:
- pola glavice karfiola srednje veličine
- 1 šaka prokelja
- 2 krompira
- pola luka
- 2 kašike neutralne pavlake
- 1 mali komad putera
- 4 jajeta (opciono)
- 2 kašike bundevinog ulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- začini po ukusu
Priprema:
1. Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.
2. Na kašiki maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko 1 litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
3. Po želji, u međuvremenu pripremite poširana jaja.
4. Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte puter, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.
5. U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Shutterstock