Osvežavajući sendvič sa pilećom salatom
Možda sendvič ne zvuči kao najkreativnija hrana, ali postoji razlog zašto nam ponekad jednostavno prija da napravimo nekoliko komada i uživamo. Bilo da ih jedemo za doručak, užinu ili večeru, sendviči su zabavni za isprobavanje novih kombinacija i stvaranje novih ukusa. Tako na primer pileća salata deluje kao nešto poznato, ali ako sami napravite dodatke koji uz nju idu u sendvič, dobićete vrhunski zalogaj koji ćete poželeti da napravite i prijateljima.
Recept koji vam danas predstavljamo pored domaće pileće salate obuhvata i domaći majonez, a možete po želji i sami napraviti hleb pomoću koga ćete praviti sendviče. To nije obavezno i uživanje nije manje bez toga, izbor je na vama. Ukoliko vam sirovo jaje za majonez deluje problematično, možete ga prokuvati 4 minuta, pa potom praviti majonez.
Sastojci:
- Jedno pile oko 1,5 kg
- 1 veće jaje
- 2 kašičice dižonskog senfa
- 1,5 kašika sirća, po mogućstvu belog balzamika
- 40 g svežih listova estragona
- Pola kašičice soli
- Sveže mleveni biber po ukusu
- 1 šolja ulja
- Sok od limuna po ukusu
- 1 mali crveni luk, sitno seckan
- Rukola ili druga salata po želji
- 8 kriški hleba
Priprema:
- U veliku šerpu ubacite pile i sipajte vodu tako da ga potpuno prekrijete. Sačekajte da voda provri, potom isključite ringlu, prekrijte šerpu poklopcem i ostavite jedan sat. Nakon toga, izvadite pile i skupite meso sa kostiju, a ostatke možete naknadno iskoristiti za pripremu pilećeg bujona.
- Pomešajte jaje, senf, sirće, estragon, so i biber i dobro umutite dok ne dobijete glatku masu. Polako dodajte i ulje i nastavite sa mućenjem. Probajte i po potrebi dodajte začine.
- Piletinu isecite na komadiće i sipajte u činiju. Dodajte so i biber po ukusu, a potom i majonez koji ste napravili. Proverite kakav je ukus i po potrebi sipajte limunov sok, potom stavite u frižider da se ohladi.
- Sitno sečeni crni luk posolite, prekrijte sirćem i ostavite da stoji bar 10 minuta na sobnoj temperaturi, ili do jednog dana u frižideru. Ovaj korak možete i preskočiti ako ne želite ukiseljeni luk u sendviću.
- Na četiri kriške hleba stavite pileću salatu, ukiseljeni luk i rukolu, potom ih prekrijte preostalim kriškama i poslužite.
Izvor: Pure Wow
Naslovna fotografija: Diana Rattray