Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Osvežavajući sendvič sa pilećom salatom

AUTOR: CityMagazine 03 Feb, 2021
Osvežavajući sendvič sa pilećom salatom

Možda sendvič ne zvuči kao najkreativnija hrana, ali postoji razlog zašto nam ponekad jednostavno prija da napravimo nekoliko komada i uživamo. Bilo da ih jedemo za doručak, užinu ili večeru, sendviči su zabavni za isprobavanje novih kombinacija i stvaranje novih ukusa. Tako na primer pileća salata deluje kao nešto poznato, ali ako sami napravite dodatke koji uz nju idu u sendvič, dobićete vrhunski zalogaj koji ćete poželeti da napravite i prijateljima.

Recept koji vam danas predstavljamo pored domaće pileće salate obuhvata i domaći majonez, a možete po želji i sami napraviti hleb pomoću koga ćete praviti sendviče. To nije obavezno i uživanje nije manje bez toga, izbor je na vama. Ukoliko vam sirovo jaje za majonez deluje problematično, možete ga prokuvati 4 minuta, pa potom praviti majonez.

Sastojci:

  • Jedno pile oko 1,5 kg
  • 1 veće jaje
  • 2 kašičice dižonskog senfa
  • 1,5 kašika sirća, po mogućstvu belog balzamika
  • 40 g svežih listova estragona
  • Pola kašičice soli
  • Sveže mleveni biber po ukusu
  • 1 šolja ulja
  • Sok od limuna po ukusu
  • 1 mali crveni luk, sitno seckan
  • Rukola ili druga salata po želji
  • 8 kriški hleba
Foto: EVA KOLENKO/BREAD TOAST CRUMBS

Priprema:

  1. U veliku šerpu ubacite pile i sipajte vodu tako da ga potpuno prekrijete. Sačekajte da voda provri, potom isključite ringlu, prekrijte šerpu poklopcem i ostavite jedan sat. Nakon toga, izvadite pile i skupite meso sa kostiju, a ostatke možete naknadno iskoristiti za pripremu pilećeg bujona.
  2. Pomešajte jaje, senf, sirće, estragon, so i biber i dobro umutite dok ne dobijete glatku masu. Polako dodajte i ulje i nastavite sa mućenjem. Probajte i po potrebi dodajte začine.
  3. Piletinu isecite na komadiće i sipajte u činiju. Dodajte so i biber po ukusu, a potom i majonez koji ste napravili. Proverite kakav je ukus i po potrebi sipajte limunov sok, potom stavite u frižider da se ohladi.
  4. Sitno sečeni crni luk posolite, prekrijte sirćem i ostavite da stoji bar 10 minuta na sobnoj temperaturi, ili do jednog dana u frižideru. Ovaj korak možete i preskočiti ako ne želite ukiseljeni luk u sendviću.
  5. Na četiri kriške hleba stavite pileću salatu, ukiseljeni luk i rukolu, potom ih prekrijte preostalim kriškama i poslužite.

Izvor: Pure Wow

Naslovna fotografija: Diana Rattray