Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo
Sarma je omiljeno jelo na našim prostorima, a sada možete da pokušate da napravite malo drugačiju verziju tako što ćete pirinač zameniti karfiolom.
Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitokemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.
Recept za ovu neobičnu verziju sarme pripremio je nutricionista Kenan Mandra.
Sastojci:
12 velikih listova kupusa (600 g)
1 srednja glavica karfiola (iseckan kao ruža), otprilike 450 g
500g mlevene govedine
¼ šolje luka isečenog na kockice
2 čena belog luka (mleveno)
1 veliko jaje
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
½ kašičice paprike
1 šolja paradajz sosa
½ šolje goveđe supe
¼ šolje rendanog mocarela sira po želji.
Po želji seckani svež peršun za ukras
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Prokuvajte veliki lonac vode i blanširajte listove kupusa 2-3 minuta dok ne postanu savitljivi.
Ocediti i ostaviti na stranu. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk, dinstajte dok ne postanu providni. Pojačajte vatru na srednju i dodajte mlevenu govedinu, kuvajte dok ne porumeni.
Ocedite višak masnoće. U većoj činiji pomešajte iseckani (iseckan) karfiol, kuvanu mlevenu govedinu, jaje, so, biber i papriku. Dobro promešati. Položite list kupusa i u sredinu stavite deo fila.
Preklopite sa strane i urolajte lim da prekrije fil. Ponovite sa preostalim listovima i punjenjem. Sipajte polovinu paradajz sosa na dno posude za pečenje. Stavite sarme šavom nadole u činiju i prelijte preostalim sosom i goveđom čorbom.
Pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Ako koristite sir, uklonite foliju, pospite sirom i pecite još 10 minuta ili dok se sir ne otopi. Pre serviranja po želji ukrasite svežim peršunom.
Prijatno!