Ovog Uskrsa napravite tortu od šargarepe
Piše: Isidora Spasić
Recept za tortu od šargarepe
Možda će nekima ideja šargarepe u kolaču biti sumnjivo odbojna, ali kada se setite njene slatkoće, shvatićete da potpuno i opravdano ima smisla. Pored toga, kombinacija začina, suvog grožđa i oraha, uneće poseban šmek, slatkoću i hrskavost. A glazura od krem sira upotpuniće čitav gastronomski doživljaj.
Sastojci
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice soli
180 ml biljnog ulja
4 velika jajeta
2 šolje braon šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
3 šolje narendane šargarepe
½ šolje suvog grožđa
½ šolje mlevenih ili sitno naseckanih oraha
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje kolača, pa je premažite uljem i/ili stavite papir za pečenje. U jednoj činiji promešajte takozvane „suve sastojke“, a to su: brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, cimet, đumbir, muskatni oraščić i so. Sada u drugoj činiji spojite tzv. „vlažne sastojke“: ulje, jaja, braon šećer i ekstrakt vanile. Nakon što ste dobro promešali, dodajte narendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe, pa još jednom promešajte. „Suve sastojke“ prebacite u činiju sa „vlažnim sastojcima“, te temeljno mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sada je vreme da donesete odluku. Ili ćete ispeći celu količinu testa, a zatim je pažljivo preseći na pola; ili ćete prepoloviti količinu i peći je iz dva puta, ili još bolje ako imate dve iste posude, peći odjedanput u njima. Tortu od šargarepe ostavite da se peče 30-35 minuta, a uz pomoć čačkalice proverite da li je gotova. Pošto izvadite tortu iz rerne, ostavite da se prohladi 20-25 minuta, a zatim je izvucite iz posude u kojoj se pekla. Nakon toga je ostavite da se još malo prohladi, pre nego što naneste glazuru od krem sira.
Recept za glazuru
Obavezno napravite ovu glazuru od krem sira, kako bi torta od šargarepe zaista dobila izgled i ukus jedne prave dekadentne poslastice.
Sastojci
1 pakovanje krem sira, na primer Philadelphia
½ šolje putera
2 šolje prah šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
Priprema
Ručnim mikserom u činiji umutite krem sir, a zatim ubacite puter, pa ponovo izmiksujte. Pažljivo dodajte prah šećer i ekstrakt vanile, te iznova mutite dok ne dobijete kompaktnu lepljivu belu smesu.
Finalno sastavljanje torte od šargarepe
U slučaju da ste odjedanput ispekli svo testo, sada ga pažljivo presecite na pola. Ako ste pekli u dve ture, ili u dve posude paralelno, za vas je ovaj korak lakši. Postavite jedan deo ispečene torte na lep ravan tanjir, a onda je ravnomerno premažite sa pola glazure od krem sira. Preko stavite drugi deo torte, pa premažite ostatkom glazure. Na kraju ukrasite čime želite. To mogu biti orasi, suvo grožđe, kolačići od marcipana u obliku mini šagrarepa…
Bonus saveti
Biljno ulje za tortu treba da bude neutralnog ukusa. Nerafinisano suncokretovo ulje sasvim je u redu, ali ako možete isprobajte recept sa kokosovim uljem. Jaja ranije izvadite iz frižidera, kako bi bila na sobnoj temperaturi kada ih budete koristili u testu za tortu. Isto važi i za krem sir i puter koji se koriste u glazuri.
Prijatno i srećan Uskrs!