Paradajz sos – recept koji svakom jelu daje osvežavajuću notu i podiže ga na viši nivo
Paradajz sos je univerzalni domaći sos koji svako jelo podiže na viši nivo i daje mu osvežavajuću notu. Od pica i špageta, preko lazanja do slasnih kanelona, paradajz sos, obogaćen maslinovim uljem i raznim začinima, daje poseban italijanski šmek svakom jelu, kome je teško odoleti.
Ono što je najbolje jeste to što ovaj sos možete lako napraviti kod kuće, pa ukoliko vam treba podsećanje ili recept, detaljne instrukcije pogledajte u nastavku:
Paradajz sos
Sastojci:
- 10 zrelih paradajza
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 male šargarepe, iseckane
- 1 luk, iseckani
- 1 mala zelena paprika, iseckana
- 4 čena belog luka, izgnječena
- ¼ šolje crnog vina
- ¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
- ¼ kašičice italijanskih začina
- 2 stabljike celera
- 1 lovorov list
- 2 kašike paradajz paste
Priprema:
- Dovedite veliki lonac vode do ključanja i pripremite veliku posudu sa ledenom vodom.
- Uronite cele paradajze u ključalu vodu dok koža ne počne da se ljušti, oko 1 minut.
- Uklonite šupljikavom kašikom i stavite u ledeno kupatilo. Ostavite da se odmori dok se dovoljno ne ohladi.
- Uklonite koru, iscedite semenke i iseckajte 8 paradajza.
- Izblendajte paradajz u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete glatku smesu. Preostala 2 paradajza iseckajte i ostavite sa strane.
- Zagrejte puter i ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk, papriku i beli luk, pa kuvajte i mešajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
- Sipajte pasirani paradajz, pa umešajte seckani paradajz, vino, bosiljak i italijanski začin. Dodajte stabljike celera i lovorov list u šerpu i prokuvajte. Smanjite toplotu na nisko, poklopite i kuvajte 2 sata.
- Umešajte paradajz pastu, pa kuvajte još 2 sata.
- Izvadite celer i lovorov list i poslužite kao sos za špagete ili ga iskoristite za pripremu lazanja, grčke musake, pice ili nekog drugog jela. Prijatno!
Izvor: allrecipes