• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
paradajz sos
Foto: Shutterstock/New Africa

Paradajz sos – recept koji svakom jelu daje osvežavajuću notu i podiže ga na viši nivo

CityMagazine
18.11.2024. 2 min Recepti

Paradajz sos je univerzalni domaći sos koji svako jelo podiže na viši nivo i daje mu osvežavajuću notu. Od pica i špageta, preko lazanja do slasnih kanelona, paradajz sos, obogaćen maslinovim uljem i raznim začinima, daje poseban italijanski šmek svakom jelu, kome je teško odoleti.

Ono što je najbolje jeste to što ovaj sos možete lako napraviti kod kuće, pa ukoliko vam treba podsećanje ili recept, detaljne instrukcije pogledajte u nastavku:

Paradajz sos

Sastojci:

  • 10 zrelih paradajza
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 male šargarepe, iseckane
  • 1 luk, iseckani
  • 1 mala zelena paprika, iseckana
  • 4 čena belog luka, izgnječena
  • ¼ šolje crnog vina
  • ¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
  • ¼ kašičice italijanskih začina
  • 2 stabljike celera
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike paradajz paste
Paradajz sos - recept koji svakom jelu daje osvežavajuću notu i podiže ga na viši nivo
Foto: Shutterstock/Ika Rahma H

Priprema:

  1. Dovedite veliki lonac vode do ključanja i pripremite veliku posudu sa ledenom vodom.
  2. Uronite cele paradajze u ključalu vodu dok koža ne počne da se ljušti, oko 1 minut.
  3. Uklonite šupljikavom kašikom i stavite u ledeno kupatilo. Ostavite da se odmori dok se dovoljno ne ohladi.
  4. Uklonite koru, iscedite semenke i iseckajte 8 paradajza.
  5. Izblendajte paradajz u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete glatku smesu. Preostala 2 paradajza iseckajte i ostavite sa strane.
  6. Zagrejte puter i ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk, papriku i beli luk, pa kuvajte i mešajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
  7. Sipajte pasirani paradajz, pa umešajte seckani paradajz, vino, bosiljak i italijanski začin. Dodajte stabljike celera i lovorov list u šerpu i prokuvajte. Smanjite toplotu na nisko, poklopite i kuvajte 2 sata.
  8. Umešajte paradajz pastu, pa kuvajte još 2 sata.
  9. Izvadite celer i lovorov list i poslužite kao sos za špagete ili ga iskoristite za pripremu lazanja, grčke musake, pice ili nekog drugog jela. Prijatno!

Izvor: allrecipes

Oznake:

paradajzparadajz sos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

kafa italija
Prethodni

Kako se naručuje kafa u Italiji? Greške u kafiću koje Italijani ne opraštaju

praline
Sledeći

Praline sa lešnikom i maskarponeom – magija najlepših ukusa u jednom zalogaju

Sledeći
praline
19.11.2024.

Praline sa lešnikom i maskarponeom – magija najlepših ukusa u jednom zalogaju

Prethodni
18.11.2024.

Kako se naručuje kafa u Italiji? Greške u kafiću koje Italijani ne opraštaju

kafa italija

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖