Pasulj, recept koji treba da sačuvate
Evo recepta za tradicionalni srpski pasulj:
Sastojci:
500g suvog pasulja (najčešće se koristi beli pasulj)
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
2 krompira
100g suvog dimljenog mesa (po želji, ili bez mesa, ako postite)
2 kašike ulja
2 lovorova lista
So, biber, aleva paprika po ukusu
Voda
Uputstvo:
Pasulj potopite u vodi preko noći ili barem nekoliko sati pre kuvanja. Ako nemate vremena za potapanje, možete koristiti brzo kuvanje pasulja.
Ocedite pasulj od vode, sipajte ga u lonac i prelijte novom vodom, toliko da prekrije pasulj oko 2-3 cm.
Dodajte crni luk isečen na sitno, beli luk (iseckan ili samleven), šargarepu isečenu na kolutove, krompir isečen na kocke, suvo dimljeno meso (ako koristite), ulje i lovorov list.
Stavite lonac na šporet i kuvajte pasulj na srednjoj vatri dok ne provri.
Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se pasulj krčka na laganoj vatri oko 1.5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako koristite brzo kuvanje pasulja, vreme kuvanja će biti kraće.
Kada je pasulj kuvan i mekan, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku po ukusu. Ako je potrebno, dodajte još malo vode da biste dobili željenu gustinu.
Ostavite pasulj da se krčka još nekoliko minuta kako bi se sjedinili svi ukusi.
Poslužite pasulj topao, uz dodatak kriške domaćeg hleba.
Ako ste skuvali previše, sačuvajte ga.
Pasulj može da stoji u frižideru do 3-4 dana ako je pravilno čuvan. Preporučljivo je da se pasulj čuva u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesici kako bi se sprečilo sušenje i gubitak svežine. Takođe, preporučljivo je brzo ohladiti pasulj nakon što se skuvao i ne ostavljati ga na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Ako pasulj nećete potrošiti u roku od 3-4 dana, možete ga zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 meseca. Nakon odmrzavanja, pasulj se može ponovo zagrejati i jesti, ali se preporučuje konzumiranje u roku od 1-2 dana nakon odmrzavanja.
Uživajte u ovom tradicionalnom srpskom jelu!
No Comment! Be the first one.