Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća
Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ako je verovati pričama, ona je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, te je tadašnji glavni kuvar u hotelu Velington osmislio nežnu, zaigranu i valovitu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu.
Pavlovu tortu mnogi zovu kraljicom među tortama. Prema verziji iz Australije, koju prenosi BBC Food, Pavlovu je kreirao kuvar Herbert „Bert“ Saša u hotelu Perpla’s Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravnik kuće Hari Nairn, koji je primetio da je „lagana poput Pavlove“, piše gastro.24sata.hr.
U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Saša je rekao da su ga vlasnica Elsi Plaumen i Nairn angažovali da napravi nešto „drugačije i jedinstveno“ u vidu kolača. „Oduvek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam se upustio u stvaranje nečega što bi imalo hrskavu spoljašnjost, a meku unutrašnjost“, rekao je. „Nakon mesec dana eksperimentisanja – i mnogih neuspeha – pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama“.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Ana Pavlova bila je selebriti svog vremena, obožavana i cenjena u čitavom svetu. Kao rezultat toga, mnogi kuvari su svoja jela nazvali po njoj.
U Francuskoj su to bile žablji bataci à la Pavlova, dok se u Americi mogao da se proba Pavlova sladoled.
Ono što je bitno jeste da je Pavlova desert, napravljena od beze kora te ima oštru spoljašnost, ali nežnu i meku unutrašnjost i obično je nadevena voćem i šlagom. Zbog toga, pripremili smo jednostavan recept koji će moći da sledite i početnici u kuvanju, a njegova autorka jeste jedna i jedina Meri Beri.
Sastojci:
Za koru od belanaca:
6 velikih belanaca, 350 g šećera 1 kašičica sirćeta od belog vina, 1 kašičica kukuruznog brašna
Za fil:
600 ml slatke pavlake ili šlaga, 50 g šećera, 200 g jagoda, 300 g malina, 200 g borovnica, 50 g semenki nara, po izboru nekoliko listova nane, za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krug od 30 cm. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Zatim je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga.